ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ИНФЕКЦИЈЕ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ

Већи број Дервенћана са респираториним инфекцијама и симптомима сличним грипу, потражио је претходних дана помоћ љекара у Дому здравља Дервента, а у овој установи истичу да се ради о очекиваном броју обољелих за ово доба године.

У Служби за хигијенско-епидемиолошку заштиту Дома здравља Дервента кажу да су од краја децембра прошле године и у првим данима текуће године регистровали релативно уједначен број обољелих од акутних респираторних инфекција и инфекција сличних грипу.

– Ради се о око 60 обољелих од акутних респираторних инфекција и око 50-60 обољелих од инфекција сличних грипу седмично. Овај број одговара броју регистрованих обољелих особа у истом периоду претходних година – казала је руководилац Службе за хигијенско-епидемиолошку заштиту дервентског Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић.

Она је додала да је у протеклих седам дана, помоћ љекара затражило 68 пацијената са потешкоћама са респираторним инфекцијама, те 84 особе са симпромима сличним грипу.

– Обзиром да се ради о респираторним инфекцијама које се преносе секретима из уста и носа обољелих и заражених особа, чему нарочито погодује боравак већег броја људи у затвореном простору, са крајем празника и повратком дјеце у предшколске и школске установе, очекује се и пораст броја обољелих – казала је др Бјеговић Ђујић.

Дервенћанка Бојана С. казала је да је помоћ љекара затражила због јаког кашља и опште слабости, коју је осјећала неколико дана.

– С обзиром да је сезона вироза, обратила сам се љекару и послије терапије која ми је прописана, опоравила сам се. Сличне симптоме имају и колеге с посла – рекла је она.

Вакцина

Др Милена Бјеговић Ђујић додала да је до сада вакцину против грипа у дервентском Дому здравља примило око 170 особа, и то из категорија становника за које трошкове вакцинације сноси Фонд здравственог осигурања РС.

Превенција

Основне мјере превенције:

–       Стриктна хигијена руку, нарочито прије јела, избјегавање додиривања уста и носа и хране;

–       Учестало провјетравање просторија;

–       Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

–       Употреба једнократних папирних марамица за брисање носа и њихово одлагање у корпу за отпатке непосредно након употребе;

Related posts

Чланови Управног одбора
„Укрине“ поднијели оставке

Derventski List

Дио Бијелог Брда
сутра без струје

Derventski List

ОПРЕЗ ПРИ КУПОВИНИ НА „ЦРНИ ПЕТАК“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još