ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ИНФЕКЦИЈЕ ПУНЕ АМБУЛАНТЕ

Већи број Дервенћана са респираториним инфекцијама и симптомима сличним грипу, потражио је претходних дана помоћ љекара у Дому здравља Дервента, а у овој установи истичу да се ради о очекиваном броју обољелих за ово доба године.

У Служби за хигијенско-епидемиолошку заштиту Дома здравља Дервента кажу да су од краја децембра прошле године и у првим данима текуће године регистровали релативно уједначен број обољелих од акутних респираторних инфекција и инфекција сличних грипу.

– Ради се о око 60 обољелих од акутних респираторних инфекција и око 50-60 обољелих од инфекција сличних грипу седмично. Овај број одговара броју регистрованих обољелих особа у истом периоду претходних година – казала је руководилац Службе за хигијенско-епидемиолошку заштиту дервентског Дома здравља др Милена Бјеговић Ђујић.

Она је додала да је у протеклих седам дана, помоћ љекара затражило 68 пацијената са потешкоћама са респираторним инфекцијама, те 84 особе са симпромима сличним грипу.

– Обзиром да се ради о респираторним инфекцијама које се преносе секретима из уста и носа обољелих и заражених особа, чему нарочито погодује боравак већег броја људи у затвореном простору, са крајем празника и повратком дјеце у предшколске и школске установе, очекује се и пораст броја обољелих – казала је др Бјеговић Ђујић.

Дервенћанка Бојана С. казала је да је помоћ љекара затражила због јаког кашља и опште слабости, коју је осјећала неколико дана.

– С обзиром да је сезона вироза, обратила сам се љекару и послије терапије која ми је прописана, опоравила сам се. Сличне симптоме имају и колеге с посла – рекла је она.

Вакцина

Др Милена Бјеговић Ђујић додала да је до сада вакцину против грипа у дервентском Дому здравља примило око 170 особа, и то из категорија становника за које трошкове вакцинације сноси Фонд здравственог осигурања РС.

Превенција

Основне мјере превенције:

–       Стриктна хигијена руку, нарочито прије јела, избјегавање додиривања уста и носа и хране;

–       Учестало провјетравање просторија;

–       Избјегавање затворених простора на којима се окупља велики број људи;

–       Употреба једнократних папирних марамица за брисање носа и њихово одлагање у корпу за отпатке непосредно након употребе;

Related posts

МРАЗ СУТРА И У ПЕТАК, ЗАШТИТИТИ ВОЋЕ И УСЈЕВЕ

admin

Ученице ОШ „Никола Тесла“ успјешне на регионалној смотри знања

admin

Торбицама осваја модне сладокусце

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još