Култура

КОЛОНИЈА „ПАТКОВАЧА“ ПРАЗНИК СЛИКАРСТВА

Ликовна колонија „Патковача“ поново је окупила умјетнике и вјечне заљубљенике природе у стварању још једног културног печата са мотивом подизања свијести о очувању и његовању природе.
Отворење овогодишње колоније обиљежено је изложбом сликарских остварења насталих на ликовној колонији „Шибови“ у организацији Независног Универзитета Бањалука у малој сали дервентског Центра за културу, што, према ријечима организатора колоније „Патковача“ Саше Богдана, досад није била пракса.
– Овогодишња колонија је нарочито значајна због сарадње са НУБЛ-ом и изложбе неколико радова из њихове колоније од око укупно 40, што чини ову колонију посебном јер то досад није била пракса, а и учесници наше колоније су и професори и студенти овог универзитета. Сматрам да ће ова сарадња донијети напредак ликовне културе у Дервенти – рекао је Богдан додавши да је задовољан јер је колонија окупила 14 локалних и гостујућих умјетника што је у складу са тренутном епидемилошком ситуацијом, а упркос лошим временским приликама.
Учесник ликовне колоније „Патковача“ по други пут Марин Милутиновић истакао је добру организацију колоније, као и јако добар мотив за овај сабор умјетности.
– Желим да се захвалим Саши на позиву за учешће на колонији са еколошким мотивом и амбијентом. Укрина је бајковита, нетакнута природа која треба да се истражује на неки начин кроз детаље и секвенце који плијене и инспиришу. Мислим да ријека Укрина није довољно публикована, тако да ова колонија има добар циљ управо због подизања еколошке свијести грађана и подстицање да људи заволе природу и раде на њеном очувању – рекао је Милутиновић оцјенивши да је од изузетног значаја стицање културног богатства кроз рад и међусобно учење стваралаца једни од других, као и од саме природе.

Колонија траје до недјеље, 9. августа.

Related posts

„Анастасија“ умјетничко свједочанство о злочинима над Србима

admin

ГЛУМАЧКИМ НАДАМА ОТВОРЕНА ВРАТА СЦЕНЕ

admin

Представљање изложбе „Дервента,
од среза до града“ вечерас

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još