Култура

КОЛОНИЈА „ПАТКОВАЧА“ ПРАЗНИК СЛИКАРСТВА

Ликовна колонија „Патковача“ поново је окупила умјетнике и вјечне заљубљенике природе у стварању још једног културног печата са мотивом подизања свијести о очувању и његовању природе.
Отворење овогодишње колоније обиљежено је изложбом сликарских остварења насталих на ликовној колонији „Шибови“ у организацији Независног Универзитета Бањалука у малој сали дервентског Центра за културу, што, према ријечима организатора колоније „Патковача“ Саше Богдана, досад није била пракса.
– Овогодишња колонија је нарочито значајна због сарадње са НУБЛ-ом и изложбе неколико радова из њихове колоније од око укупно 40, што чини ову колонију посебном јер то досад није била пракса, а и учесници наше колоније су и професори и студенти овог универзитета. Сматрам да ће ова сарадња донијети напредак ликовне културе у Дервенти – рекао је Богдан додавши да је задовољан јер је колонија окупила 14 локалних и гостујућих умјетника што је у складу са тренутном епидемилошком ситуацијом, а упркос лошим временским приликама.
Учесник ликовне колоније „Патковача“ по други пут Марин Милутиновић истакао је добру организацију колоније, као и јако добар мотив за овај сабор умјетности.
– Желим да се захвалим Саши на позиву за учешће на колонији са еколошким мотивом и амбијентом. Укрина је бајковита, нетакнута природа која треба да се истражује на неки начин кроз детаље и секвенце који плијене и инспиришу. Мислим да ријека Укрина није довољно публикована, тако да ова колонија има добар циљ управо због подизања еколошке свијести грађана и подстицање да људи заволе природу и раде на њеном очувању – рекао је Милутиновић оцјенивши да је од изузетног значаја стицање културног богатства кроз рад и међусобно учење стваралаца једни од других, као и од саме природе.

Колонија траје до недјеље, 9. августа.

Related posts

У САД-у пронашла епицентар стварања и усавршавања

admin

Капор оживљен на папиру и платну

admin

Стиховима слављени поезија и прољеће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još