Друштво

Малена балерина снива снове „на врховима прстију“

Одушевљење плесом и префињеним покретима петогодишња Аници Стојичић почела је да исказује веома рано, а од треће године постала је дио Прве балетске школе у Бањалуци.

Ова дјевојчица, иако још није кренула у школу, веома је свестрана, а своја интересовања јасно је исказала родитељима.

– На телевизији сам видјела плесачице и питала сам маму ко су, она је рекла да су балерине. Још раније сам видјела у вртићу плес који изводе и јако ми се свидјело, и питала сам маму да то тренирам, али нисам могла одмах да кренем, почела сам сама да тражим снимке и помало сам се сама подигла на прсте – испричала је Аница која је већ имала четири наступа.

– Наступала сам већ четири пута и баш сам била узбуђена јер сам једва чекала да плешем и да се припремим, јер ми се свиђају костими који су за сваки наступ другачији, као и фризуре. Вољела бих да обућу коју обувамо кад плешемо, могу увијек да носим – казала је ова петогодишњакиња.

Балет је, како каже Аница, оно што највише воли да тренира од широког спектра њених интересовања.

– Од свега што тренирам балет највише волим, јер увијек радимо лијепе покрете и учимо нове и лијепо ми је припремати се за наступ, а када ме неко пита шта тренирам прво кажем балет и урадим шпагу, што често радим и пред наступе – рекла је ова дјевојчица истакавши да јој се свиђа и класична музика која прати овај профињени плес, као и да би вољела да наступа сама, али и у редовима одраслих балерина.

Аница је своју жељу и креативност радо и често показивала члановима породице и пријатељима који су јој вјерна подршка и на наступима, а чиме је подстакла и интересовање других дјевојчица.

– У почетку нисам била убијеђена да она то толико жели, док није сама постигла да стоји на прстима. Онда смо почели да се распитујемо, најближа школа је у Бањалуци, а она је била толико одушевљена и нестрпљива да крене у школу, захваљивала нам се до неба што смо јој то омогућили – истакла је мајка Маја додавши да се нада да ће се ускоро остварити прилика да тренира у свом граду, као и друге дјевојчице које су показале жељу за балетом.

– Једном седмично је возимо у Бањалуку, осим пред наступе, када идемо двапут седмично. Сљедећа степеница је први разред балетске школе, који почиње од септембра и обухвата и теорију, тако да бисмо морали да је водимо трипут седмично, што вјерујем да нећемо моћи да организујемо. Надамо се да ће балет отворити своја врата у нашем граду и дати прилику и другим дјевојчицама, да клешу умијеће „плеса на прстима“ или имају жељу да се тек окушају – казала је Маја Стојичић.

Аница сања да се једног дана представи на позорници као професионална балерина, а ка том циљу, захваљујући упорности и подршци својих најмилијих, корача сигурно „на врховима прстију“.

Хобији

Ова знатижељна петогодишњакиња осим часова балета, тренира и фолклор и тенис, а истиче да жели да се окуша и у каратеу и фудбалу.

Related posts

Дервенћани били дио кампа
на планини Чврсници

Derventski List

Хуманитарном концерту одазвало
се више од 720 суграђана

Derventski List

Сутра уређење путног
правца ка Календеровцима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još