Друштво

Жена у војсци је прилично заштићена

Припадница Оружаних снага БиХ Свјетлана Гостимировић, једна је од неколико жена војника у дервентској касарни „Здравко Челар“, а како истиче супротно очекивањима, жена је у војсци прилично заштићена.

Иако војска није била нешто о чему је маштала и чему је стремила, у овом позиву се, како каже, пронашла. Аспекат војне службе у којем се као жена обрела, а поводом наступајућег празника жена, 8. марта, био је повод за разговор са Гостимировићевом.

– На одлуку да постанем војно лице дошла сам спонтано, на приједлог пријатељице која ми је идеју „провукла кроз уши“ с обзиром да сам одувијек била веома физички активна. Посао у Оружаним снагама није било нешто што сам одувијек жељела или маштала, него се напросто догодило и у овој бранши сам се пронашла – казала је Гостимировићева додавши да се права слика жене у војсци, барем према њеном искуству, поприлично разликује од добро стереотипа.

– Радим нешто мање од осам година у Оружаним снагама, с тим да сам радила у пјешадији у Бањалуци дужи период, док сам у Дервенти нешто краће. Што се тиче цјелокупног искуства током свих ових година, не могу да кажем да сам имала непријатне ситуације, чак напротив, жена у војсци је јако заштићена, што је супротно стереотипном мишљењу – казала је ова Добојка.

Аспект који ју је највише привукао овом позиву и који ју највише радује, јесте хумани дио војске који посебно долази до изражаја у кризним временима.

– Војска као једна маса људи може пуно допринијети напретку друштва и државе. Треба да се одмакнемо од те слике која влада да је војник само ту да држи пушку. Војска веома доприноси друштву у мирнодопским временима. Сјећам се да је допринос војске дошао у фокус у, нажалост, вријеме поплаве која је покосила наше поднебље. За вријеме тих поплава, војска је доста помагала становништву и ја сама сам учествовала у томе, а тај дио овог посла, помагање људима, ми је донио посебну радост – казала је Гостимировићева савјетујући свима који се преиспитују да ли можда да се окушају у овој бранши, а вјерују да могу да допринесу бољитку, да се охрабре на тај корак.

Војска и мајчинство

Свјетлана Гостимировић додаје да се њена каријера у Оружаним снагама БиХ никада није испријечила на путу да се оствари и на приватном плану.

–  У прилог томе колико је жена заправо заштићена под окриљем војске говори и то да сам из перспективе мајке двоје дјеце веома испоштована. Због дјеце сам често одсуствовала са посла. За вријеме трудноће, у одређеној мјери сам била поштеђена, али сам радила јер сам тако хтјела. Послије трудноће, жене војници имају заштиту у смислу да не раде дежурства, тачније, систем је тако уређен да мајке не дежурају док дијете не напуни седам година – објаснила је Гостимировићева.

Related posts

Традиционално покладно
дружење чува обичаје

Derventski List

Најмлађи музичари концертом
уљепшали Дан жена

Derventski List

ЧИТАВА ДЕРВЕНТА СУТРА И У СУБОТУ УЈУТРО БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još