Друштво

МАТУРАНТИ МЈЕРКАЛИ СТУДИЈСКЕ ПРОГРАМЕ

Матуранти Стручне и техничке школе јуче су током Дана професионалне оријентације имали прилику да одмјере понуде 16 јавних и приватних високошколских установа, који су се потрудили да ђацима што боље представе предности студија.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић казала је да би ове године диплому требало да стекне 140 ученика.

– Претходних година су нам долазили представници факултета од марта до маја, а ове године одлучили смо да их окупимо у једном дану. Сматрам да се овакав начин показао као добра идеја, јер слушајући представнике свих факултета на једном мјесту, матурантима је лакше да изаберу будуће занимање – казала је Јовићева.

Матурант Раденко Тодорић рекао је да планира наставити школовање, иако још није одлучио на којем факултету.

– Ова презентације ће ми засигурно бити од користи, јер сам видио које смјерове факултети нуде и како то све функционише. Пред нама је веома важна животна одлука, зато је важно и да будемо добро информисани о свему – истакао је Тодорић.

Задовољство одржаним презентацијама изразила је и матуранткиња Јелена Кузмановић, која школовање планира да настави у економској струци и то у иностранству.

– Планирам да упишем факултет у Грацу, с тим да бих овдје требала завршити припреме. Још увијек нисам одучила да ли ћу припреме похађати у Бањалуци или Новом Саду – рекла је Кузмановићева.

Виши асистент на Факултету физичког васпитања и спорта Универзитета у Бањалуци Саша Марковић рекао је да овај факултет нуди два смјера и то наставнички и спортски.

– Наставнички смјер омогућава да они који дипломирају раде као професори и наставници у школама. Спортски смјер углавном омогућава едукацију тренера. У склопу факултета имамо и Институт, гдје тестирамо спортисте – казао је Марковић.

Виши асистент на Саобраћајном факултету у Добоју Раденка Бјелошевић рекла је да је ово једини државни факултет у БиХ ове орјентације, који има осам смјерова и то друмски и градски, жељезнички, ваздушни саобраћај, телекомуникације и поштански саобраћај, логистика, саобраћајнице, информатика у саобраћају и моторна возила.

– Поред организовања наставе, имамо и ТЛЦ центар који омогућава праксу. То је један једини центар на Балкану који укључује и испитивање моторних возила у реалним условима. Од ове године имамо истурено одјељење и у Бањалуци – додала је Бјелошевићева.

Између осталог, своју понуду дервентским матурантима представио је и Рударски факултет Приједор, а виши асистент на том факултету Љиљана Танкосић објаснила је да су будућим студентима на располагању два студијска програма, рударство и геолошко инжењерство.

– Предност овог факултета је близина рудника, па осим лабораторија које посједујемо на факултету, редовно одржавамо и теренску наставу, гдје студенти могу да се упознају са експлоатацијом и свим технолошким процесима и геолошким истраживањима. Сматрам да се ради о веома атрактивном занимању које нуди велику могућност запослења – казала је Танкосићева.

Related posts

ИТ стручњаци „на цијени“ у свим областима

admin

Дружењем испратили необичну школску годину

admin

РАД УЧЕНИЦЕ ИЗ ОСИЊЕ МЕЂУ ПЕТ НАЈБОЉИХ У РС

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još