ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Моја визија је савремен Дом здравља
и задовољни радници и пацијенти

Као доктор и директор Дома здравља настојаћу да запослени и моје радне колеге буду задовољни и да им омогућим боље услове рада, као и доступност усавршавања, како би могли у пуном капацитету да раде свој посао. Такође, желим и да корисници наших услуга буду задовољни и да цијене наше настојање да смо ту због њих и да им своје услуге пружамо добро организовани.

Казала је то прим. др Биљана Ненадић, специјалиста гинеколог и акушер, и директорица Дома здравља осврнувши се у интервјуу Дервентском листу на главне изазове са којима се ова установа суочава, те планове и новитете који ће донијети квалитетније услуге.

Прије неколико мјесеци преузели сте функцију директора  јавне здравствене установе Дом здравља у Дервенти. Иако сте прије именовања били дугогодишњи члан колектива ове установе, те сте засигурно били упознати са најважнијим сегментима њеног рада, који су то изазови с којим сте суочени на почетку мандата?

– Функцију директора Дома здравља преузела сам 19. фебруара 2024. године, а члан овог колектива као доктор сам већ непуне 33 године. То је дуг период у којем сам много тога прошла и као доктор, најприје опште праксе, а затим током 28 година рада у струци као специјалиста гинеколог и акушер. Сво то вријеме суочавала сам се са свим организационим и стручним изазовима, што некада и није било лако.

Каријеру сам започела у великом колективу тадашњег Медицинског центра у Дервенти који се састојао од два сегмента – Дома здравља и Опште болнице. Потом су дошла тешка времена, али сам увијек била у свом граду и максимално посвећена свом звању. Послије рата Дом здравља је поново стасавао као установа и увијек сам настојала да дам допринос сваком сегменту његовог развоја, колико у стручном смислу, толико и у промјени организације и усклађивања са новим стандардима.

Сада, на почетку свог мандата на мјесту директора, могу рећи да су главни изазови да запослени и моје радне колеге буду задовољни и да им омогућим боље услове рада, као и доступност усавршавања, како би могли у пуном капацитету да раде свој посао. Такође, желим и да корисници наших услуга буду задовољни и да цијене наше настојање да смо ту због њих и да им своје услуге пружамо добро организовани.

Наши циљеви су да Дом здравља за неколико година израсте у савремену установу са дневном болницом, модерном Станицом хитне помоћи, те у добро опремљену установу која може несметано да пружи све услуге на обострано задовољство и нас и корисника наших услуга. То су главни циљеви које желим реализовати, а постоји много других изазова који су дио наше свакодневице. Наравно, очекујем и добру сарадњу са локалном заједницом, као и до сада са управом нашег града, јер без добре сарадње не можемо напријед.

Грађани су и путем Дервентског листа упознати са одређеним измјенама које је менаџмент увео посљедњих мјесеци. Можете ли истакнути најважније промјене?

– Дом здравља је, као и друге здравствене установе у Републици Српској, био суочен са једним турбулентним временом, пандемијом корона вируса. Због посебног режима и услова рада у протеклом периоду функционисање је било одређено многим факторима. Изашавши из те ситуације одлучили смо да радимо у пуном капацитету, добро организовани. Тако да данас у двије смјене раде породични доктори, лабораторија и Стоматолошка служба, док РТГ служба, лабораторија и породични тим доктора раде и суботом. Станица хитне помоћи је на располагању пацијентима 24 часа, а боље је организован и рад у смислу издавања љекарских увјерења. Све то има један циљ – да будемо што боље доступни нашим пацијентима и то несебичним залагањем наших радника. Важно је да напоменем да то немају све здравствене установе у Републици Српској.

Побољшање рада Дома здравља, али и здравствене заштите становништва засигурно је главна водиља менаџмента. На који начин планирате да то постигнете?

– Наша обавеза, а и наша мисија је садржана у једном циљу, а то је добра, доступна и сигурна здравствена заштита становништва. Зато смо ту и за то смо опредијељени. Наша установа је сертификована, а у овој години слиједи нам ресертификација и то је веома важан процес у сегменту сигурности здравствене заштите становништва. То је циљ менаџмента Дома здравља. Процес ресертификације захтијева много труда и времена свих запослених, уз сав наш редован рад, али то нам је приоритет у овој години, јер сам процес ресертификације нам даје и могућност и обавезу за пружање сигурније и квалитетније здравствене заштите.

Установа је недавно опремљена новим мамографом. Да ли је планирано обнављање опреме и у другим службама и којим?

– Наша установа сада располаже врло добро и модерно опремљеном Радиолошком службом коју чине нови мамографски дигитални апарат, ултразвучни апарат нове генерације, као и савремени дигитални РТГ апарат. То су за нас важни помаци за који смо имали разумијевање градоначелника и локалне управе, и на крају финансијску помоћ. Ултразвучни апарат за ову службу смо набавили из својих средстава, а и у наредном периоду планирамо издвајања за модернизацију РТГ службе која је као дијагностичка служба важан сегмент у процјени здравља. Друга служба која се у континуитету занавља је Хематолошко – лабораторијска служба на коју смо посебно поносни и у смислу опреме, али и стручности кадра. Ради се о веома важном сегменту у здравственом систему и стално га унапређујемо. У Станици хитне помоћи смо набавили и два дијагностичка апарата – један хематолошки за брзе крвне анализе, као и за нас, драгоцијен апарат који мјери одређене параметре у процјени акутних стања болести срца и крвних судова.

Осим тога, љекари Породичне медицине ће ускоро моћи пратити и болести коже захваљујући дермоскопу, што је битно у превенцији и раном откривању рака коже -меланома, као и праћење функционалности плућа -спирометром. Станица хитне помоћи нам је приоритет у занављању опремом, а то можемо једино реализовати уз сарадњу са локалном заједницом.

Да ли пацијенти, поред тренутно доступних, могу очекивати и нове услуге?

– Наравно, циљ нам је континуирана едукација нашег особља у циљу пружања нових услуга. У овој години планиране су едукације љекара, а неке су већ у току. Пацијентима ће тако бити доступна дермоскопија -скрининг коже на премалигне и малигне болести које су у порасту, затим спирометрија, која је у фокусу послије пандемије корона вируса, а којом се одређује функционалност плућа и праћење болести плућа, те боља ултразвучна дијагностика, односно брза процјена стања пацијента од стране породичног доктора, а у спетембру ове године предвиђена је едукација из ове области. Пацијентима смо омогућили и услуге из разних специјалистичких области на примјерен и оптималан начин, и то кардиолога, ортопеда, васкуларног хирурга, неуролога, интервентног кардиолога, ендокринолога, специјалисте за штитну жлијезду из Нуклеарне медицине Универзитетског клиничког центра, ОРЛ специјалисту, те дерматовенеролога. Све ове услуге, али и оне које ће тек бити доступне пацијентима у нашој здравственој установи, омогућиће праћење здравља пацијента у континуитету и то на обострано задовољство.

Какво је „финансијско здравље“ Дома здравља?

– То је врло захтјевно питање у смислу коначног одговора. Дом здравља је 2020. године, у оквиру пилот пројекта, ушао у трезорски систем пословања, а ове године ће сви Домови здравља у РС бити дио тог система. Ради се о моделу који доноси бољу и транспарентнију контролу утрошка средстава и праћење функционисања установе. То значи да је 2020. године Дом здравља престао функционисати као индивидуална пословна јединица и прешао је у оквир буџета града. Наш главни финансијер је Фонд здравственог осигурања, а ове године смањен је број услуга које су уговаране са домовима здравља, а самим тим и партиципација која је дио нашег редовног пословања. Уговор са Фондом је нешто мањи у односу на прошле године, али ми се прилагођавамо тим одредбама. Плате исплаћујемо редовно и по динамици доспијећа транше за исплату. Понашамо се домаћински, рационално, тако да за сада могу рећи да се носимо са проблемима који су иначе присутни у овај области рада. Важно је нагласити да установа ради несметано, све службе функционишу и нема опструкције у смислу финансирања. Ми смо установа гдје су дневни губитци, потраживања и реализација дио живота.

Засигурно постоје сегменти у руковођењу јавном здравственом установом који су посебно изазовни?

– Сама чињеница да смо јавна здравствена установа је довољан изазов. Тешко је од стране грађана бити оцијењен као добар. Ја сам се увијек у свом дугогодишњем раду трудила да будем прво добар човјек, па онда и доктор, а сада и руководилац установе. Посао доктора је такав да смо током читавог живота у фокусу јавности. Људи често немају стрпљења да им се укаже и појасни оно што треба да знају. Такође, и у самој здравственој установи веома су важни међуљудски односи, толеранција, кодекси понашања и организација посла. Све те стране морају бити у равнотежи, како би имали задовољног корисника услуга и запосленог.

Данас се суочавамо и са изазовима које доноси ера лако доступних медијских садржаја, а самим тим и многих информација и дезинформација које наносе директну штету не само нама, него непосредно и корисницима наших услуга. Медијска неписменост и жељена тенденциозност знају бити искоришћени и на врло непримјерен начин.

Моја мисија и визија је унапрјеђење рада установе у сваком смислу, односно опремање, адекватна кадровска рјешења и здраво радно окружење, те на концу обезбјеђивање што боље здравствене заштите грађанима.

Имате ли неку поруку или позив који бисте жељели да упутите становницима Дервенте и пацијентима?

– Дом здравља је установа која ће увијек бити на располагању Дервенћанима и пацијентима за рјешавање здравствених проблема уз неизоставно поштовање доктора и њиховог рада, а све у складу са Законом о здравственој заштити. Желим да нагласим да ми поштујемо вас, а и ви имате шта да поштујете.

Кадровска структура

Цјелокупни здравствени систем у Републици Српској суочава се са недостатком кадрова. Каква је ситуација  у Дому здравља?

– Здравствени систем Републике Српске је у једном изазовном времену као никада до сада, посебно када је ријеч о кадровима и то докторима и средњим медицинским кадром и квалитетом кадра. Наша установа има 12 тимова Породичне медицине, а два велика тима су у амбулантама у Осињи и Календеровцима. У Породичној медицини имамо три специјалисте породичне медицине као и једног специјалисту опште медицине, седам доктора медицине, два доктора гинеколога и акушера, доктора специјалисту психијатрије, доктора специјалисту ХЕС-а, шест доктора стоматологије од којих је једна докторица специјалиста ортодонције, а друга докторица специјалиста превентивне и дјечије стоматологије. Имамо и специјалисту педијатрије, специјалисту радиологије, три инжињера радиологије, те  више медицинске сестре, као и средњи медицински кадар који прати носиоце посла, односно докторе.

На специјализацији имамо два доктора из области педијатрије, с тим да једна докторица завршава специјализацију и враћа нам се у новембру ове године. План специјализација је усвојен те ћемо у наредном периоду омогућити специјализације из гинекологије, ургентне медицине, а постоји и могућност још једне специјализације из области породичне медицие. Наравно, треба истаћи да је новина и могућност субспецијализација из нама интересантних области медицине за специјалисте породичне медицине, гдје ћемо се одлучити сходно параметрима стања здравља и потреба  установе. У том погледу имамо подршку Министарства здравља и социјалне заштите.

Ваља истаћи и да наше тржиште рада никада није било нестабилније, те нам је циљ да имамо задовољан кадар. Једноставно речено, доктори су увијек одлазили и долазили, али наш курс је да понудимо добре услове рада  али и да локална заједница препозна вриједности и пружи шансу оним људима којима Дервента није само одскочна даска за даље. Убрзо ће нам се указати и потреба за већим бројем радника из средњег медицинског кадра, а у том смислу планирамо примање квалитетних радника.

Related posts

Најуспјешнији ученици
истински понос Дервенте

Derventski List

Излет на Козару и посјета
манастирима 21. октобра

Derventski List

Узгајивачи оваца
добили корисне савјете

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još