Друштво

Узгајивачи оваца
добили корисне савјете

Дио Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села Републике Српске за 2023. годину који се односи на овчарство, уз савјете о исхрани, збрињавању и превентивној здравственој заштити оваца, представљен је данас дервентским пољопривредницима.

Презентацију у Центру за културу организовао је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства у водопривреде Владе РС, а виши стручни сарадник за сточарство из добојског ресора Радмила Цвијић казала је да је презентација у ствари и једнодневна обука за фармере који се баве овчарством.

– Ове године смањен је лимит по броју грла. У овчарској производњи да би неко остварио подстицај требало је да има минимум 100 приплодних оваца, а од ове године то је 50 грла – рекла је Цвијићева додавши да је пољопривредницима представљен и правилник о капиталним инвестицијама.

– Иако Дервента спада у равничарска подручја, овчарство се ипак развија из године у годину. Очекујемо далеко више захтјева за подстицај када је овчарска производња у питању, а  томе доприноси и смањен број јединки у основном стаду – казала је она.  

Виши стручни сарадник за овчарство из добојског ресора Наташа Раилић пренијела је пољопривредницима корисне савјете који се односе на правилну његу и одржавање здравља оваца.

Свињогојство

Предавање и презентација правилника о начину остваривања новчаних подстицаја за област свињогојства биће одржана у Центру за културу 11. априла у 11 часова. У овогодишњем правилнику који се односи на наведену област, такође има измјена, па је број потребних јединки у домаћинству (крмача и назимица) смањен на минимално десет. Из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе подсјећају да републички подстицај износи до 250 КМ по грлу.

Related posts

ОСИЊА, ПОЈЕЗНА И ЦЕРАНИ У СРИЈЕДУ БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Традицију и обичаје преносе на своје четири дјевојчице

admin

НИЧУ ИГРАЛИШТА НА ЧАРДАКУ И НА НОВОЈ ЛОКАЦИЈИ У ГРАДУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još