Култура

„Мрешћење шарана“ одушевљено
испратили љубитељи театра

Љубитељи комада на „даскама које живот значе“ имали су вечерас прилику да у дервентском Центру за културу погледају изведбу представе „Мрешћење шарана“ која је међу Дервенћанима изазвала одушевљење.

Ову комедију, са освртима на политичке моменте и друге занимљивости из 1948. године, изнијели су глумци аматери Позоришта Центра за културу „Масука“ из Велике Плане, а који су се по први пут представили дервентској публици.

Како је објаснио директор „Масукe“ Велика Предраг Георгијев ова представа по тексту познатог Александра Поповића у овом позоришту заживјела je прошле године, а у Дервенти је забиљежила 22. играње.

– И ова представа Александра Поповића, као и други његови текстови, сами по себи су шкакљиви, а ово је једна интересантна прича из 1948. године која прати резолуцију информбироа, а која се може пројектовати и на данашњицу и модерна времена када се чини се цео свет окренуо против Русије, а тада Советског савеза – рекао је Георгијев додавши да су се у Дервенти представили чланови глумачког ансамбла који се највећим дијелом састоји од прекаљених бораца.

– Глумачки ансамбл броји чланове од 30 до 60 година, то су све углавном прекаљени борци, а један од главних глумаца броји чак 51 годину аматерског позоришта – додао је Георгијев истакавши да је ово пета сезона ове поставе на турнеји у Српској. 

Један од иницијатора гостовања глумаца Позоришта „Масука“ и идејни творац Драмског студија у Дервенти Синиша Тешановић казао је да се нада да је ово гостовање почетак лијепе сарадње.

– До сарадње је дошло прошле године када су гостовали у Прњавору, а ове година сам хтио да се та сарадња пренесе у Дервенту. Циљ је, прије свега, размјена искустава, стицање нових пријатељстава и дружење, те да гостујући глумци покажу нашим поставама глумаца своју перспективу позоришта – рекао је Тешановић.

Позориште Центра за културу „Масука“ Велика Плана је позориште из Србије које постоји готово 100 година.

Related posts

ЛЕГЕНДЕ ЗАГРИЈАЛЕ ДЕРВЕНЋАНЕ

admin

Млади треба да се боре да буду видљиви

admin

ПРОМОВИСАНЕ „УКОРИЧЕНЕ ГОДИНЕ“ НЕНАДА СИМИЋА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još