Култура

„Мрешћење шарана“ одушевљено
испратили љубитељи театра

Љубитељи комада на „даскама које живот значе“ имали су вечерас прилику да у дервентском Центру за културу погледају изведбу представе „Мрешћење шарана“ која је међу Дервенћанима изазвала одушевљење.

Ову комедију, са освртима на политичке моменте и друге занимљивости из 1948. године, изнијели су глумци аматери Позоришта Центра за културу „Масука“ из Велике Плане, а који су се по први пут представили дервентској публици.

Како је објаснио директор „Масукe“ Велика Предраг Георгијев ова представа по тексту познатог Александра Поповића у овом позоришту заживјела je прошле године, а у Дервенти је забиљежила 22. играње.

– И ова представа Александра Поповића, као и други његови текстови, сами по себи су шкакљиви, а ово је једна интересантна прича из 1948. године која прати резолуцију информбироа, а која се може пројектовати и на данашњицу и модерна времена када се чини се цео свет окренуо против Русије, а тада Советског савеза – рекао је Георгијев додавши да су се у Дервенти представили чланови глумачког ансамбла који се највећим дијелом састоји од прекаљених бораца.

– Глумачки ансамбл броји чланове од 30 до 60 година, то су све углавном прекаљени борци, а један од главних глумаца броји чак 51 годину аматерског позоришта – додао је Георгијев истакавши да је ово пета сезона ове поставе на турнеји у Српској. 

Један од иницијатора гостовања глумаца Позоришта „Масука“ и идејни творац Драмског студија у Дервенти Синиша Тешановић казао је да се нада да је ово гостовање почетак лијепе сарадње.

– До сарадње је дошло прошле године када су гостовали у Прњавору, а ове година сам хтио да се та сарадња пренесе у Дервенту. Циљ је, прије свега, размјена искустава, стицање нових пријатељстава и дружење, те да гостујући глумци покажу нашим поставама глумаца своју перспективу позоришта – рекао је Тешановић.

Позориште Центра за културу „Масука“ Велика Плана је позориште из Србије које постоји готово 100 година.

Related posts

СЈАЈАН ПРОГРАМ ЗА „НОЋ МУЗЕЈА“ У СУБОТУ

admin

Новогодишњи концерт вечерас

Derventski List

СИЗИФ НАСТАВЉА МИСИЈУ ОПИСМЕЊАВАЊА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još