Друштво

НАСТАВА У ШКОЛАМА ДО КРАЈА ПОЛУГОДИШТА

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је да се настава до краја полугодишта може нормално одвијати у свим основним и средњим школама у Српској, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Тривићева је након састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем, подсјетила да је у протеклих мјесец, 12 основних школа, од којих седам у Требињу, обустављало наставу у школама.

– Према тренутним подацима, све те школе данас завршавају са наставом на даљину и од понедјељка настављају наставу у школама – рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, стање у школама је задовољавајуће и под контролом.

Кад је ријеч о ученицима позитивним на вирус корона, Тривићева је рекла да је у основним школама тренутно 105 активних случајева, а у средњим школама 119.

Тривићева је нагласила да сви директори школа и кризни штабови локалних заједница могу да поднесу иницијативу Министарству просвјете и културе о обустави наставе у школама за одређен период и прелазак на онлајн наставу уколико сматрају да то диктира епидемиолошка ситуација.

– Током зимског распуста, који ће трајати до 21. јануара, пратићемо епидемиолошку ситуацију и видјећемо да ли је то вријеме да се ученици врате у школске клупе или ћемо продужити зимски распуст уколико епидемиолошка ситуација то буде захтијевала – навела је Тривићева.

Она је подсјетила да сва дјеца која се налазе у изолацији наставу могу да прете путем интернета или на програму РТРС-а.

Кад је ријеч о платама радника у просвјети и култури, Тривићева је напоменула да је Влада Српске ове године реализовала повећање плата просвјетним раднициима.

– У овом тренутку не можемо да кажемо да ће тако бити и наредне године зато што је примарно да се сачува здравствени систем. Нама је веома важно да сачувамо садашњи ниво плата и ми ћемо у томе успјети и неће бити смањења плата – истакла је Тривићева.

Она је захвалила свим просвјетним радницима у Српској, који, како је навела, свакодневно улажу огроман напор да у отежаним условима преносе знање ученицима и раде са њима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић поновио је да ће се настава до краја првог полугодишта одвијати по школском календару.

– Оно што је битно за просвјетне раднике јесте да неће бити смањења плата и накнада – рекао је Гњатић.

Он је додао да је у Српској мали број просвјетних радника позитивних на вирус корона, те да се у свим школама поштују препоруке и мјере надлежних органа.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Ватрогасци се данас борили са седам пожара

admin

Глинене мете гађало
тридесетак ловаца

Derventski List

Овчари са Мањаче радo се враћају плодној равници

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još