Eкономија

На помолу ниже цијене минералног ђубрива у РС

Цијене минералног ђубрива у Српској обарају рекорде, а пољопривредници истичу да су већ упутили захтјеве надлежнима да им се на неки начин омогући повољнија набавка.

Трачак наде за рјешавање овог проблема, који озбиљно угрожава прољећну сјетву, а посљедично и крајње потрошаче, стиже из ресорног министарства.

Наиме, Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, у Београду је јуче разговарао са ресорним министром Србије Браниславом Недимовићем о набавци минералних ђубрива за Српску, те навео да ће на заједничкој сједници двије владе бити ријечи о даљој сарадњи.

– Сарадња два министарства је одлична и биће настављена. Данас смо разговарали о сарадњи и подршци, прије свега код набавке минералних ђубрива за произвођаче у Српској, јер имамо проблем са високим цијенама – рекао је Пашалић у Београду, гдје је учествовао на отварању Међународног сајма „Агро Београд“.

Напоменуо је да постоје и бројне друге активности у области пољопривреде и шумарства тако да ће већ половином фебруара бити одржана нова сједница двије владе, гдје ће бити утврђено шта је до сада урађено и шта треба радити.

– У Србији ћемо имати довољно вештачког ђубрива за прихрану пшенице, а за три до четири недеље стижу и нове испоруке – рекао је министар Недимовић, који је истакао да је Србија укинула царине од 10 одсто за увоз УРЕА па увозници ђубриво набављају из Азербејџана, Узбекистана, земаља Средњег истока и Либије.

Он је подсјетио да је држава одлучила и да покрива камату пољопривредницима за кредите за куповину ђубрива, а та ће им индиректна субвенција смањити цијену ђубрива за 70-80 евра по тони.

Због превисоке цијене минералног ђубрива у Српској, пољопривредни произвођачи кажу да ће бити принуђени да ове године у прољећној сјетви смање бразде.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, истиче да су ратари свјесни тога шта се дешава на глобалном тржишту, али и да нема назнака о нижим цијенама минералног ђубрива те да је пред пољопривредницима врло тешка година.

– Ми смо већ упутили дописе надлежном министарству да се на неки начин помогне пољопривредним произвођачима, али мислимо да су већ од нас сви дигли руке – казао је Маринковић и истакао да очекују да добију одговоре од Владе РС или од ресорног министарства на који начин могу да помогну пољопривредницима.

Додаје да су предлагали да се, како каже Маринковић, искористе добри односи са Руском Федерацијом те да се одређене количине минералног ђубрива набаве по нижим цијенама.

– Уколико не добијемо неке субвенције по питању набавке минералог ђубрива по нижим цијенама од надлежних, реално је очекивати да нећемо моћи извршити благовремену прихрану највећег дијела површина под пшеницом у фебруару, а прихрана је главни носилац приноса ове културе – казао је Маринковић и истакао да ће штета за пољопривредну производњу бити немјерљива.

Како је рекао, цијена ђубрива у посљедњих шест мјесеци у порасту је и до 300 одсто.

– Сада се КАН креће око 160 КМ за 100 килограм, док УРЕА кошта и до 230 КМ за 100 килограма – каже Маринковић, који се ипак нада да ће надлежни да реагују у вези с питањем набавке минералног ђубрива по прихватљивијим цијенама за сељака.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, каже да су повртари већ почели са производњом расада у пластеницима.

– Ми смо прошле седмице на састанку са Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, разговарали о томе на који начин да се помогне ратарима око нижих цијена минералних ђубрива – потврдио је Мастало.

Додао је да очекују да би могли добити минерално ђубриво из Србије по повољнијим цијенама него што су оне сада.

http://www.nezavisne.com

Related posts

Дервентска привреда чврсто стоји на ногама

admin

БРЖЕ ДО КРЕДИТА „МИКРОФИНА“ У УГОДНИЈЕМ АМБИЈЕНТУ

admin

У погонима „Униса“ поново
се производе цијеви

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još