EкономијаИЗДВОЈЕНО

На тржиште ЕУ извезено 55 тона љешника

Највећи произвођач љешника у Републици Српској предузеће „Еко – Босанска Посавина“ лани је са својих плантажа у Хрватску извезло 55 тона овог језграстог воћа, а план је да засаде са садашњих око 210 хектара прошире на чак 1.000.

Плантаже двије сорте љешника простиру се на подручју Кулине, Велике Буковице, али и Божинаца, гдје је љешњак засађен на око 35 хектара и гдје би требало да буде проширен на још неколико парцела.

Технолог производње у „Еко – Босанској Посавини“ Бранислав Чокић подсјетио је да су прве саднице засађене експериментално 2013. године, а двије веће парцеле годину касније. Данас када могу да беру плодове старијих засада, обезбиједили су постројење за обраду плодова прије даље дистрибуције.

– Послије бербе, плодове сипамо у такозвани усипни кош из којег их дизалица усмјерава до система са вентилатором и бубњевима се љешник одваја од крупних нечистоћа попут гранчица и камења. Послије тога плодови иду на прање, јер се значајна количина земље може накупити на љусци. Послије слиједи сушење, гдје се из љешника извлачи влага и као такав се пакује за извоз – каже Чокић додајући да се такав полупроизвод извози у њихову фирму у Ораховцу.

– Тамо се налазе дорадни капацитети за скидање љуске, паковање и све остало за даље тржиште – додаје он.

Процес узгоја љешњака поприлично је компликован, а још више је компликована припрема земљишта за садњу.

– Када обезбиједимо парцелу, слиједе тежи послови уклањања растиња и дрвећа, чишћење земљишта, неколико година ратарења, а потом у њиве улазе багери и земљиште се припрема за садњу. Често морамо да скидамо површински слој земље и по неколико метара да би машине могле да се крећу њивама, а обавезно је прављење дренажа и канала за одводњу оборинских вода, као и приступних путева ка парцелама – објашњава Чокић.

„Еко – Босанска Посавина“ производи и саднице, првенствено за сопствене потребе, али мању количину усмјеравају  на тржиште.

Дронови

Проширење засада условљава и набавку нове технологије, а недавно су у „Еко – Босанској Посавини“ набавили дронове који ће олакшати надзор над засадима.

Related posts

Спасовдан у Старој цркви
подсјетио на снагу вјере

Derventski List

„РОБОТ“ НОВИ ДИО ПРИВРЕДНЕ МАПЕ ДЕРВЕНТЕ

admin

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ДО НОВЦА ИЗ ЕУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još