ИЗДВОЈЕНОНовости

УДРУЖЕНИМ СНАГАМА ДО НОВЦА ИЗ ЕУ

Могућност сарадње општина Велика Кладуша и Дервента била је главна тема данашњег састанка руководства двију општина, које су предводили начелници Фикрет Абдиц и Милорад Симиц.

Ради се о пројекту у вези са дугорочним развојем пољопривредне производње, а вриједност и детаљи, с обзиром на то да је ријеч о иницијалном састанку, још нису познати. Оно што се поуздано зна јесте да би на прољеће требало да се аплицира за средства из предприступних фондова Европске уније.
– Имамо један пројекат прекограничне сарадње који имплементирамо у БиХ заједно са Хрватском и Црном Гором, а сада идемо са новом иницијативом гдје је укључено више општина из БиХ и Хрватске. Пројекат подразумијева да се комплетне земљишне површине које нису искоришћене ставе у функцију, а не само ради дугорочног пољопривредног развоја, него на основу тога да се добију одређени плодови који би се користили у прерађивачкој индустрији као готов производ и као извозни производи. Не користимо одређена средства која су намјенска за државе, него кандидујемо пројекат који је у интересу Европске уније и држава које су укључене – рекао је шеф кабинета и савјетник за корпоративно управљање и комуникације општине Велика Кладуша Ервин Абдић додавши да је делегација већ обишла неколико општина у Хрватској, а ово је прва општина у БиХ са којом је планирано партнерство у овом пројекту.
Састанак је одржан у згради дервентске Општинске управе, а начелник Милорад Симић прихватио је позив за сарадњу са колегама из Велике Кладуше од којих, како је рекао, може много да се научи. Симић је изразио задовољство што је Абдић поново у Дервенти након низа година и са којим се и прије рата имао прилику сусретати.
– Кладуша и тај крај су нам били узор у предратном периоду и настојали смо личити на њих. И данас настојим да препишем нешто од људи који имају далеко веће искуство. Задовољство је да је Дервента изабрана за партнера, и вјерујем да ћемо знати бити добри саговорници са великим бројем општина из Републике Српске, ФБиХ и Хрватске. Данас смо спознали костур овог пројекта и апсолутно ћемо пробати одговорити задатку – рекао је Симић оцијенивши да је добро што ће општина Велика Кладуша бити присутна на предстојећем Сајму привреде и туризма, те што це и Дервента код њих да се представи јер једни од других могу много тога преписати.
У току је избор општина које би учествовале у овом пројекту, а Абдић је рекао да би једна од општина и Прњавор, као и град Приједор, а с обзиром на то да су у току прелиминарни разговори партнери ће бити познати касније. Општина Велика Кладуша успјела је да у оквиру јавних предузећа покрене два пројекта, а то су производња четака која је у власништву општине, те производња конфекције, а све у циљу запошљавања људи.
– Средства су 85 одсто бесповратна, а 15 је учешће. Велика Кладуша била би носилац пројекта тако да бисмо ми исфинансирали пројекат, а тражили рефундацију од општина – додао је Абдић.

Састанку су присуствовали и чланови радних тимова оба начелника, те предсједник Скупштине општине Маријан Кљајиц.

Дервентски ученик

Фикрет Абдић, некадашњи члан Предсједништва РБиХ и отац „Агрокомерца“, привредног гиганта по којем су крајина и некадашња СФРЈ биле познате, у Дервенти завршио средњу пољопривредну школу.

Related posts

Невријеме направило хаварију у Кострешу (ФОТО)

admin

ТУРНИР У СЈЕДЕЋОЈ ОДБОЈЦИ У НЕДЈЕЉУ

admin

МЛАДИ ГЛУМЦИ КРЧЕ СТАЗУ ЗА АМАТЕРСКО ПОЗОРИШТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još