ИЗДВОЈЕНОКултура

„НЕМАЊИЋИ“ ДОНИЈЕЛИ РАСКОШ КРАЉЕВИНЕ

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ данас је отворена изложба „Немањићи – рађање краљевине“, коју чине умјетничка дјела стварана за истоимену серију Радио телевизије Србије, па су се пред Дервенћанима нашли костими, сценографија и велики број реквизита коришћених у серији.

Поставка свједочи о настајању српске државе, коју је водила лоза Немањића, на челу са Стефаном Немањом, а изложбу чине умјетничка дјела костимографа Стефана Савковића и сценографа Кирила Спасеског, а аутор изложбе је Петар Ђиновић.

  • Ово је само један мали дио материјала. За ове ескпонате сам се одлучио зато што су мало лепши од осталих, али и довољно занимљиви да се привуче пажња, пре свега, младих људи. Желио сам да им се изложба допадне и да у њима пробудим интересовање за тај период и државу Немањића. Реч је о држави која је настајала и прошла једно библијско време које се, на неки начин, понавља и данас. Била је успешна и, иако мала, развијала се и расла – казао је Ђиновић описујући како су настајали костими и сценографија.
  • Цели систем организације обухвата друштво које је тада настајало и развијало се, од костима, до оруђа, оружја и свега осталог што је било потребно за живот. Мој колега Савковић рекао ми је да је проучавајући и посматрајући, између осталог, икону Светог Саве, уочио детаље и сам и изглед одеће. Након тога је, прилагођавајући габаритима глумца, једноставно, направио костим. Дакле, коришћена је историјска грађа, а тога се понајвише држао човек који је правио мачеве, лукове и стреле – додао је Ћиновић.

Један од посјетилаца изложбе о Немањићима, познати дервентски књижевник Војислав Новић казао је да оваква изложба треба да подсјећа на догађаје, личности и периоде које смо можда и заборавили да су чинили нашу богату историју.

Онај ко не познаје прошлост не вјерујем да има некакву перспективу за будућност. Управо због тога је пожељно организовати овакве изложбе, да људи, поготово млади, виде како је некада било. Све је написано и може се пронаћи у томовима написаних књига, али осјећај је другачији када човјек дође, и то види и доживи – поручио је Новић.

Директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић изразила је захвалност Алену Мешићу представникуУдружења „Денариус“ из Градишке, као и Бојану Вујиновићу директору Музеја у Градишци, који су помогли да изложба стигне у Дервенту.

  • Велика ми је част што је оваква изложба постављена у нашој установи. Аутор је ученицима дервентских школа одржао предавања, те им пренио све оно што је битно за период Немањића, који је од велике важности за развој српске државе – казала је Плиснићева, додајући да ће изложба ће бити отворена двадесетак дана.

 

 

 

Related posts

ДЕРВЕНТСКИ ЛИСТ ПРЕДСТАВЉЕН У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ РТРС-а

admin

КАРАЏИЋ: ПРЕСУДА НЕМА ВЕЗЕ СА ПРАВДОМ

admin

ТРОДНЕВНА ЖАЛОСТ У РС ЗБОГ УПОКОЈЕЊА ПАТРИЈАРХА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još