EкономијаИЗДВОЈЕНО

Не види се крај поскупљењима, литар дизела 3,30 КМ

Дервенћани су у протеклих седам дана свједочили драстичном поскупљењу горива чије су цијене за само неколико дана „скочиле“ за нешто мање од марку прешавши три марке за литар, а цјеновници су промијењени и за већину основних животних намирница.

Иако су у неколико наврата, због страха од несташице горива, пред бензинским пумпама у Дервенти биле формиране колоне аутомобила, горива није нестало, али су зато цијене расле из дана у дан, па чак и неколико пута у току једног дана. Ланчано, поскупјело је и уље, брашно, млијеко, месо, а грађани су у страху од новог скока цијена и несташице, похрлили у продавнице по залихе.

Судећи према најавама дистрибутера нафте и нафтних деривата, ни тренутних 3,30 КМ за литар дизела и 2,87 КМ за бензин, нису коначне цијене, а нови скок цијена може се очекивати сваког дана.

У већини маркета помама је владала за врећама брашна од 25 килограма, које је коштало од 25,50 до 29 марака, а страха од несташице, како тврде трговци, нема. Литар уља кошта од 3,30 до 4,80 КМ у зависности од произвођача.

– На стању имамо сасвим довољно животних намирница, првенствено уља и брашна за којим влада највећа потражња. Што се тиче брашна, ту није било поскупљења, а цијене се крећу од 25,50 до 29 КМ за врећу од 25 килограма – казали су у „Ђурић супермаркету“ додавши да је било поскупљења уља, а да цијене осталих животних намирница за сада мирују.

Раст цијена уља потврдили су и продавци у маркету „Голди“.

– У нашем маркету уље је поскупило пет, шест фенинга за литар. Када је ријеч о брашну, потражња је повећана, а дневно продамо десетак врећа од по 25 килограма. Цијене се крећу од 24 до 26 КМ за 25 килограма, а поскупљење је било за марку – објаснили су у „Голдију“.

Брашна довољно има и у „Бинго маркету“, иако су цијене мијењане у зависности од произвођача, док у продавници „Кошута“ додају да је у посљедње вријеме највише поскупјело уље и кафа.

– У посљедњих два, три мјесеца биљежимо поскупљење кафе за око пет одсто, па тако пола килограма „Гранд“ кафе  сада кошта 8,45 – казали су у овом маркету.

Осим горива, брашна и уља, примијетан је и скок цијена меса. Највише је у посљедње вријеме поскупјела јунетина, те пилећи филе.

– Јунетина је поскупјела два пута у посљедњих мјесец, тако да сада килограм јунећег бута кошта 16,40 КМ, шницла 16,80 КМ, плећка и врат 14,80 КМ, а ребра без кости 11,90 КМ, док ребра са костима коштају 10,40 КМ. Поскупљење је примијетно је код пилетине, па сада пилећи филе кошта 10,50 КМ за килограм – казали су у месници „ЗП Комерц“, док су у месници „Код Вите“ истакли да је једино било промјене у набавној цијени.

Поскупљења је било једино у набавци, неколико фининга на сваку другу, трећу испоруку, али још у продаји нисмо мијењали цијене, тако да јунетина, о чијем поскупљењу се највише прича, с костима кошта 11 КМ, а пилећи филе је 9,90 КМ – казали су у овој месници.

У „Месопрому“ килограм јунетиеа са костима кошта 10,90 КМ, а пилећи филе 9,90 КМ.

– Потражња за месом је сада свакако мања, обим посла је мањи јер је почео васкршњи пост, али и ми мање наручујемо – казали су у „Месопрому“.

Грађани које смо затекли у маркетима с негодовањем пуне корпе, истичући да поскупљења више не могу да испрате.

– Цијене више нису нормалне. Што је најгоре, поскупљењима се не види крај. Највише погађају цијене уља и кафе – казала је Дервенћанка која је одлучила да у свом дому направи залихе појединих намирница.

С друге стране, возачи истичу да је немогуће направити залихе горива, јер осим у резервоаре на бензинским пумпама не желе да точе гориво у галоне.

– Памтим и гора, ратна времена, али гориво скупље од три КМ није нормална цијена. Не знам куда ова ситуација води – рекао је Дервенћанин Марин К.

Цијене намирница

(у КМ за килограм/литар):

Уље 3,30 – 4,80

Шећер ситни 1,30 – 1,55

Млијеко 1,34 – 1,85

Рижа 1,80 – 2,20

Кафа 7,30 – 8,45

 

 

 

Related posts

Град добио 150 младих стабала

admin

Разматран Приједлог закона о граду Дервента, гласање сутра

admin

НАСТАВА НЕЋЕ БИТИ КАО ПРИЈЕ КОРОНА ВИРУСА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još