EкономијаИЗДВОЈЕНО

Дервентска привреда се изборила са пандемијом

Дервентска привреда остварила је у прошлој години извоз вриједан 333.075.162 марака, те позитивну спољнотрговинску размјену у износу од око 30 милиона КМ, потврђујући да је успјела да одоли изазовима које је донијела пандемија и врати се на показатеље који су владали прије поремећаја на тржишту усљед корона вируса.

Према подацима Републичког завода за статистику, у Дервенту је лани увезено робе у вриједности од  303.757.572 КМ, а извезено 333.075.162 КМ, што је готово приближано вриједностима из 2019. године, прије пандемије, када је увоз износио 278.071.513 марака, а извоз 335.772.901 КМ.

Иако подаци о спољнотрговинској размјени охрабрују, неки од највећих дервентских извозника истичу да су се предузећа лани суочила са бројним потешкоћама.

Власник и директор дервентске фабрике обуће „Санино“ Радован Пазуревић истиче да је 2021. година, и уз проблеме које је изазвала пандемија, била лакша за пословање у односу на 2020. годину.

– У овом времену када је проблем са короном био свима мало јаснији, заправо смо се мало више навикли, дошло је до пораста потражње свих врста роба. Махом је то случај са већим европским компанијама, које помало напуштају азијско тржиште дијелом због потешкоћа са транспортом због повећања цијена услуге превоза, али и због тенденција повратка производње на европско тло – рекао је Пазуревић додајући да „Санино“ у прошлој години повећао извоз између 12 и 15 одсто.

– Можемо рећи да помало долазимо на неке вриједности које смо имали током наших најуспјешнијих година. Надам се да ћемо ту тенденцију наставити и ове године – казао је Пазуревић додавши да се фирма „Санино“, као и већина других фирми, обрела у проблему недостатка квалификоване радне снаге.

– Вјерујем да сада нема привредног субјекта који не би могао да прими још један број радника. Акутан проблем је дакле недостатак радника, а у вези с тим је и проблем образовања, јер још увијек нисмо усвојили праксу да образујемо ученике према потребама привреде – објаснио је Пазуревић.

Да су показатељи из „црвеног“ прешли у „зелено“ поље потврђује и замјеник директора компаније „Мрежа Нетворк“ Зоран Тошић.

– Мислим да је флексибилност привреде била један од главних мотива што смо се успјели врати позитиван тренд извоза, јер Дервента, али и цијела Република Српска, још увијек има позитивне трендове да људи долазе и отварају фирме.  Пуно новца је уложено у обновљиве технологије, с обзиром да је дигитализација заживјела у читавој Европској унији, па се то стање пренијело и код нас. Можемо се похвалити да смо постигли неки задовољавајући ниво, позитивну нулу, одакле крећемо ове године. Међутим, ове године већ је јасан проблем запослености, то јесте радне снаге, тако да ћемо се за сада, усмјерити ка стабилизацији, очувању постојећих капацитета запослених и побољшању услова рада – рекао је Тошић додавши да потешкоће нису заобишле ни ову дервентску фирму, али да су захваљујући подршци институција успјели да их преброде и врате се на ниво производње прије појаве корина вируса.

– Што се тиче производње, наша фирма је у току 2020. године забиљежила пад између 25 – 30 одсто, а у 2021. години, захваљујући флексибилности, добром квалитету и раду и пожртвованости радника и менаџмента, уз помоћ Владе РС која је пружила подршку, достигли смо ниво производње који смо имали 2019. годионе. Дакле вратили смо се на стање које је било прије короне – додао је он истичући да се очекује да ове, али и идућа године, буду у знаку стабилизације приведе.

– Наши купци траже више, обим посла се повећава, јер је изузетно велика несташица репроматеријала у Европи, што је видљиво у потражњи каблова и других елемената, што се раније испоручивало на дневном нивоу, сада се чека и по шест мјесеци – казао је Тошић.

Фирма „Металац МБМ“, која 97 одсто укупне производње  металских производи из области грађевинарства пласира на тржиште Западне Европе, лани је успјела да одржи тренд извоза.

– Проблема је било на почетку године, првих четири, пет мјесеци, а што нам је приредило, осим проблема са корона вирусом, поскупљење репроматеријала за готово 100 одсто. С обзиром да смо ми више од 97 одсто извозно оријентисано предузеће, имамо унапријед договорене цијене и те цијене нисмо могли брзо усагласити и промијенити, а морали смо наставити производњу због поштивања уговора, те смо тих првих мјесеци 2021. године више проблема имали због раста цијена, него због посљедица пандемије корона вируса – казао је власник овог предузећа Слободан Голуб.

Истакао је да су показатељи на крају прошле године задовољавајући.

– У односу на 2020. годину обим производње, новчано гледано с обзиром и на поскупљење репроматеријала, па и готовог производа, већи је за 30 – 35 одсто, тако да смо успјели и да остваримо позитиван извоз и испоштовали смо све купце – казао је Голуб.

Подаци о спољнотрговинској размјени Дервенте у 2021. години иду укорак са показатељима на нивоу РС, а према подацима Републичког завода за статистику РС остварени извоз у прошлој години већи за 30,5 одсто него у 2020. години, а увоз већи за 25 одсто. Извоз остварен лани већи за 818 милиона КМ него 2019. године, прије пандемије, а за 686 милиона КМ у односу на 2018. годину која је била рекордна по питању извоза.

Разлика увоз/извоз у Дервенти у КМ

Година                Увоз                    Извоз

  1.                    278.071.513         335.772.901
  2.                    251.583.489          296.636.750
  3.                    303.757.572          333.075.162

Related posts

Зимска служба у приправности

admin

ПОДИЈЕЉЕНО 185 ПАКЕТА СА СЈЕМЕНИМА

admin

ГРАД ДОБИЈА ПРАЗНИЧНИ СЈАЈ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još