ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нова опрема за још брже и поузданије анализе

Рад Службе за биохемијско – хематолошку лабораторијску дијагностику дервентског Дома здравља, која се и до сада истицала по високопродуктивном раду, додатно ће бити унапријеђен набавком нове, савремене опреме која омогућава брзе и поуздане анализе, те увођење нових услуга.

Ради се о аутоматском анализатору урина јапанског произвођача „Sysmex  Corporation“ који лабораторији Дома здравља омогућава да прва у регији обавља преглед урина на анализатору који је потпуно аутоматизован.  Осим тога, у току је инсталација новог биохемијског анализатора „RX Imola, Randox Laboratories“ из Енглеске, који је потпуно аутоматизован систем са „random acccess“ и СТАТ функцијом (за хитне узорке), чиме се повећава продуктивност и штеди вријеме.

Како је појаснила руководилац лабораторије специјалиста биохемијске дијагностике мр Драгана Видојевић нови апарати додатно ће унаприједити лабораторијску дијагностику, те пружити брже и прецизније анализе, како то раде неке од најопремљенијих лабораторија.

– Анализа урина је веома значајна у области биохемијске дијагностике и подједнако важна и заступљена анализа код пацијената свих узраста. Аутоматизацијом у овој области постигла се, поред брзе и прецизне анализе, и боља процјена у дијагностици и лијечењу уринарних инфекција и осталих болести уринарног тракта – казала је мр Видојевић додајући да је претходни начин анализе урина у Дому здравља, а који још увијек примјењују слабије опремљене лабораторије, био дјелимично аутоматизовн само за физичко – хемијски преглед урина, помоћу читача уринских тракица.

– Параметре седимента урина, који би добили након претходне припреме центрифугирањем, прегледали би на микроскопу. Код таквог налаза добили бисте десетак параметара физичко – хемијског прегледа и параметре седимента, којих на налазу буде четири до пет врста онако колико их види лаборант у видном пољу микроскопа – објаснила је мр Видојевић нагласивши да се аутоматски анализатор урина „Sysmex  Corporation“ на свјетском тржишту показао као најбољи када је у питању бројање ћелија методом проточне  цитометрије.

– Проточност апарата је 80 узорака на час. Нема посебне припреме узорка, а не захтјева ни дуготрајни рад лаборанта на микроскопу. Постоји могућност рада хитних узорака прије осталих. Апарат ради хемијски преглед урина и седимент урина, и то без претходне припреме узорка – истакла је мр Видојевић.

Појаснила је да се Хемијски преглед заснива на  хемијским реакцијама специфичним за 11 параметара урина: ПХ, релативна густина, протеини, глукоза,крв/хемохлобин, леукоцитна естераза, билирубин, урбилиноген, нитрити, кетони, боја. Из седимента урина добија се 17 дијагностичких параметара: еритроцити, свјежи еритроцити, леукоцити, групе леукоцита, пет врста епителних ћелија, бактерије, гљивице, кристаи, цилиндри, слуз.

– Посебно значајно је то што на лабораторијски налаз са апарата стиже обавјештење ако за дати урин по параметрима постоји сумња на уринарну инфекцију, затим број еритроцита са описаним њиховим изгледом и добија се тачна вриједност бактерија које дијели на грам(+) или грам(-) бактерије. Овако добијен налаз може у значајној мјери помоћи пацијентима да брзо добију адекватну терапију, с обзиром да се налаз уринокултуре чека три до четири дана – нагласила је мр Видојевић.

У циљу повећања продуктивности набављен је и биохемијски анализатор „RX Imola, Randox Laboratories“ из Енглеске.

– Овим апаратом се добијају тачне и прецизне анализе. Анализатор је у могућности да обезбиједи адекватан рад лабораторије, с обзиром да омогућава 500 тестова на сат. Значајна особина је могућност рада хитних узорака у било којем тренутку без прекидања рада – казала је руководилац лабораторије најавивши увођење и нових анализа које на досадашњој опреми нису биле могуће.

– Набавком ове савремене опреме, уз подршку и разумијевање руководства Дома здравља, лабораторија је спремна за нове изазове у дијагностици, што ће уз једноставно одржавање апарата, увелико унаприједити рад ове службе – поручила је мр Видојевић.

Директор Дома здравља, прим. др Мирко Шаран казао је да у ситуацији када је потрошња реагенаса вишеструко повећана и гдје било какав квар на апаратима може имати озбиљне посљедице, било је неопходно учинити потребне кораке како би се избјегли ризици.

– За дугорочно повећање квалитета рад наше лабораторије успјели смо обезбједити дио властитих средстава у овој години, а други дио почетком сљедеће године у укупном износу 93.600 КМ – рекао је Шаран.

Антигенски тестови

Из Дома здравља подсјећају да пацијенти у овој установи свакодневно могу да ураде брзи антигенски тест за путовање у ЕУ који кошта 30 КМ.

– Тестирање се обавља сваким радним даном без заказивања, а суботом уз претходну најаву – истакли су.

Корона вирус

Служба за биохемијско – хематолошку лабораторијску дијагностику у протекле готово двије године  активни је учесник у Тиму за пријем и лијечење пацијената са респираторним симптомима који представљају сумњу на инфекцију корона вирусом. У односу на период прије пандемије корона вируса, цјелокупан обим посла  у лабораторији повећао се за око пет пута.

Пандемија је узроковала повећан број анализа и повећану потрошњу, потребу за увођењем нових анализа, а самим тим и дуже вријеме анализа због слабијег капацитета апарата.

– Лаборторија Дома здравља Дервента посљедњих година међу најуспјешнијим је када се ради о кадру, опреми и организацији, а у прилог томе говори и чињеница да је прва у регији почела да обавља тестирања на антитијела Ковид-19 IgG и IgM. Обезбиједили смо да пацијенти анализу Д-димера, веома значајну код инфекције Ковид-19, могу да добију исти дан уз све остале анализе и омогућили брзо антигенско тестирање са QP кодом за путовање – казала је руководилац лабораторије мр Драгана Видојевић.

Related posts

Из православног гробља уклањају сува стабла

admin

ИЗГУБЉЕНИ ЖИВОТИ У САОБРАЋАЈУ ПАЛЕ АЛАРМ

admin

Пакетима хране
обрадовали 170 породица

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još