ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Нова опрема за још брже и поузданије анализе

Рад Службе за биохемијско – хематолошку лабораторијску дијагностику дервентског Дома здравља, која се и до сада истицала по високопродуктивном раду, додатно ће бити унапријеђен набавком нове, савремене опреме која омогућава брзе и поуздане анализе, те увођење нових услуга.

Ради се о аутоматском анализатору урина јапанског произвођача „Sysmex  Corporation“ који лабораторији Дома здравља омогућава да прва у регији обавља преглед урина на анализатору који је потпуно аутоматизован.  Осим тога, у току је инсталација новог биохемијског анализатора „RX Imola, Randox Laboratories“ из Енглеске, који је потпуно аутоматизован систем са „random acccess“ и СТАТ функцијом (за хитне узорке), чиме се повећава продуктивност и штеди вријеме.

Како је појаснила руководилац лабораторије специјалиста биохемијске дијагностике мр Драгана Видојевић нови апарати додатно ће унаприједити лабораторијску дијагностику, те пружити брже и прецизније анализе, како то раде неке од најопремљенијих лабораторија.

– Анализа урина је веома значајна у области биохемијске дијагностике и подједнако важна и заступљена анализа код пацијената свих узраста. Аутоматизацијом у овој области постигла се, поред брзе и прецизне анализе, и боља процјена у дијагностици и лијечењу уринарних инфекција и осталих болести уринарног тракта – казала је мр Видојевић додајући да је претходни начин анализе урина у Дому здравља, а који још увијек примјењују слабије опремљене лабораторије, био дјелимично аутоматизовн само за физичко – хемијски преглед урина, помоћу читача уринских тракица.

– Параметре седимента урина, који би добили након претходне припреме центрифугирањем, прегледали би на микроскопу. Код таквог налаза добили бисте десетак параметара физичко – хемијског прегледа и параметре седимента, којих на налазу буде четири до пет врста онако колико их види лаборант у видном пољу микроскопа – објаснила је мр Видојевић нагласивши да се аутоматски анализатор урина „Sysmex  Corporation“ на свјетском тржишту показао као најбољи када је у питању бројање ћелија методом проточне  цитометрије.

– Проточност апарата је 80 узорака на час. Нема посебне припреме узорка, а не захтјева ни дуготрајни рад лаборанта на микроскопу. Постоји могућност рада хитних узорака прије осталих. Апарат ради хемијски преглед урина и седимент урина, и то без претходне припреме узорка – истакла је мр Видојевић.

Појаснила је да се Хемијски преглед заснива на  хемијским реакцијама специфичним за 11 параметара урина: ПХ, релативна густина, протеини, глукоза,крв/хемохлобин, леукоцитна естераза, билирубин, урбилиноген, нитрити, кетони, боја. Из седимента урина добија се 17 дијагностичких параметара: еритроцити, свјежи еритроцити, леукоцити, групе леукоцита, пет врста епителних ћелија, бактерије, гљивице, кристаи, цилиндри, слуз.

– Посебно значајно је то што на лабораторијски налаз са апарата стиже обавјештење ако за дати урин по параметрима постоји сумња на уринарну инфекцију, затим број еритроцита са описаним њиховим изгледом и добија се тачна вриједност бактерија које дијели на грам(+) или грам(-) бактерије. Овако добијен налаз може у значајној мјери помоћи пацијентима да брзо добију адекватну терапију, с обзиром да се налаз уринокултуре чека три до четири дана – нагласила је мр Видојевић.

У циљу повећања продуктивности набављен је и биохемијски анализатор „RX Imola, Randox Laboratories“ из Енглеске.

– Овим апаратом се добијају тачне и прецизне анализе. Анализатор је у могућности да обезбиједи адекватан рад лабораторије, с обзиром да омогућава 500 тестова на сат. Значајна особина је могућност рада хитних узорака у било којем тренутку без прекидања рада – казала је руководилац лабораторије најавивши увођење и нових анализа које на досадашњој опреми нису биле могуће.

– Набавком ове савремене опреме, уз подршку и разумијевање руководства Дома здравља, лабораторија је спремна за нове изазове у дијагностици, што ће уз једноставно одржавање апарата, увелико унаприједити рад ове службе – поручила је мр Видојевић.

Директор Дома здравља, прим. др Мирко Шаран казао је да у ситуацији када је потрошња реагенаса вишеструко повећана и гдје било какав квар на апаратима може имати озбиљне посљедице, било је неопходно учинити потребне кораке како би се избјегли ризици.

– За дугорочно повећање квалитета рад наше лабораторије успјели смо обезбједити дио властитих средстава у овој години, а други дио почетком сљедеће године у укупном износу 93.600 КМ – рекао је Шаран.

Антигенски тестови

Из Дома здравља подсјећају да пацијенти у овој установи свакодневно могу да ураде брзи антигенски тест за путовање у ЕУ који кошта 30 КМ.

– Тестирање се обавља сваким радним даном без заказивања, а суботом уз претходну најаву – истакли су.

Корона вирус

Служба за биохемијско – хематолошку лабораторијску дијагностику у протекле готово двије године  активни је учесник у Тиму за пријем и лијечење пацијената са респираторним симптомима који представљају сумњу на инфекцију корона вирусом. У односу на период прије пандемије корона вируса, цјелокупан обим посла  у лабораторији повећао се за око пет пута.

Пандемија је узроковала повећан број анализа и повећану потрошњу, потребу за увођењем нових анализа, а самим тим и дуже вријеме анализа због слабијег капацитета апарата.

– Лаборторија Дома здравља Дервента посљедњих година међу најуспјешнијим је када се ради о кадру, опреми и организацији, а у прилог томе говори и чињеница да је прва у регији почела да обавља тестирања на антитијела Ковид-19 IgG и IgM. Обезбиједили смо да пацијенти анализу Д-димера, веома значајну код инфекције Ковид-19, могу да добију исти дан уз све остале анализе и омогућили брзо антигенско тестирање са QP кодом за путовање – казала је руководилац лабораторије мр Драгана Видојевић.

Related posts

Регресирани дизел за
још 57 пољопривредника

Derventski List

ЂАЦИ СЕ НА ВРИЈЕМЕ СПРЕМАЈУ ЗА ШКОЛУ

admin

Беглучка бијела џамија мјесто окупљања вјерника

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još