ИЗДВОЈЕНОНовости

Обиљежен Дан побједе над фашизмом

Дервента је увијек показивала да је антифашистички град, да поштује све жртве које су пале да би највеће зло човјечанства било побијеђено, поручено је данас током обиљежавања 9. маја, Дана побједе над фашизмом и Дана Европе.

Тим поводом на спомен – обиљежје код Основне школе „Никола Тесла“ положени су вијенци, пошту жртвама из Другог свјетског рата одали су градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, те делегације СУБНОР-а и Социјалистичке партије.

Градоначелник је истакао да Дервента на скроман и достојанствен начин обиљежава овај значајан датум.

– Овај дан, нажалост, све мање народа и народности обиљежава, што је јако тужно, поготово што смо свједоци да се фашизам и национализам поново буде. То је веома тужно, јер имамо на уму што су ове идеологије донијеле човјечанству – рекао је Симић поручивши да је веома важно вратити се истинским вриједностима.

Предсједник Градске организације СУБНОР-а Дервента Борислав Прерадовић нагласио је да Дервента сваке године обиљежавајући овај празник показује да је антифашистички град.

–  Ми смо мислили да је фашизам побјеђен, међутим, то није случај. Морамо да обиљежавамо ове датуме, да младе подсјећамо на догађаје који из наше историје и како је извојевана слобода- казао је Прерадовић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја када је нацистичка Њемачка 1945. године потписала капитулацију у Другом свјетском рату.  Овај дан је републики празник и нерадни дан у Републици Српској.

Related posts

Град даривао 58 новорођених беба са по 500 КМ

admin

Обиљежавање 31. годишњице
страдања на Чардаку у недјељу

Derventski List

Живљење виртуелних
живота погубно по човечанство

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još