Новости

Обновљени споменици у
Доњој Лупљаници и Рапћанима

Споменици у Доњој Лупљаници и Рапћанима подигнути у част онима који су своје животе положили на бранику отаџбине у Одбрамбено – отаџбинском рату обновљени су протеклом периоду.

Ријеч је о радовима који су планирани буџетом града за 2022. годину, прецизирао је шеф Одсјека за борачко – инвалидску заштиту Градске управе Станиша Микеревић.

– Обнова споменика у Рапћанима обухватила је реконструкцију прилаза, с обзиром да су плочице испред споменика биле попуцале од стабла које је угрожавало споменик. Ови радови су коштали 3.665 марака. Осим тога, над спомеником у Доњој Лупљаници, у Поповића Гају, подигнута је надстрешница, а ови радови су износили 14.180 марака – казао је Микеревић додајући да је и у овој години планирана обнова споменика.

– У буџету града за 2023. годину предвиђено је 15.000 КМ за реконструкцију и одржавање споменика, а план је да се обнове споменици у Трстенцима, Горњој Лупљаници и Босанским Лужанима. Такође, планирамо у наредном периоду, тачније до 15. фебруара док је отворен јавни позив Министарства рада и борачко – инвалидске заштите за реконструкцију споменика, пријавити неколико пројеката и као локална заједница, а и у име наших удружења проистеклих из протеклих ратова – појаснио је Микеревић.

Из Градске борачке организације подсјећају да је велики број споменика жртвама Одбрамбено – отаџбинског рата изграђено прије двије и по деценије и да је зуб времена учинио своје, те да су на њима потребне интервенције.

– С обзиром да Градска борачка организација током године код сваког споменика борцима погинулим током Одбрамбено – отаџбинског рата организује парастос, пажљиво пратимо стање у коме се налазе ти споменици. Током ове године очекујемо да буде реконструисан темељ споменика у Трстенцима, уређен простор око споменика у Агићима, те обављени захвати на споменицима у Горњој Лупљаници и Малој Сочаници, али и на другим, ако се укаже потреба – рекао је предсједник ове организације Чедо Вујичић.

Имена улица

Градска борачка организација сматра да би, с циљем његовања тековина Одбрамбено – ослободилачког рата и чувању успомена на припаднике Војске Републике Српске, требало покренути процедуру додјеле имена улицама по 27. бригади, 4. јулу и Драгану Рашићу.

Дубочац

Раније је реконструисан и споменик у Босанском Дубочцу који је подигнут у част жртвама Народноослободилачког рата.

– Уговором у вриједности од 2.680 КМ реконструисан је и овај споменик. Обновљен је прилаз и плато, замијењени су ланци око споменика, те је споменик новообложен, односно пресвучен и постављена је нова плоча – казао је Станиша Микеревић.

Related posts

ДАНАС ЈЕ 1. МАЈ, ПРАЗНИК РАДА

admin

НАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2021. ГОДИНУ ИЗНОСИ 19,1 МИЛИОН КМ

admin

БОЉИ СТАТУС БОРАЧКИХ КАТЕГОРИЈА ИМПЕРАТИВ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još

Коју врсту манифестација у граду најрадије посјећујете: