Друштво

ОБУЋАРСТВО НУДИ КРЕАТИВНОСТ И ИНОВАЦИЈЕ

Обућарство развија креативност и иновације, што су довољно добри мотиви да би се неко бавио овим послом, а све предрасуде које сам имала о овом занимању нестале су када сам се с њим боље упознала.

Рекла је то Паула Видић, матуранткиња одјељења обућара у Средњошколском центру „Михајло Пупин“, која је завршетак трогодишње школе употпунила титулом ученице генерације, иако је приликом уписа, како признаје, имала предрасуде према овом занимању.

– Први избор при упису био ми је, тада нови смјер, информационе технологије, док ми је друга опција била обућар. Након што сам уписала ово занимање, имала сам предрасуде и нисам била задовољна. Сматрала сам да то није школа за мене, јер је трогодишња и нисам знала да ли могу да напредујем у тој струци. Томе су допринијеле и реакције људи око мене који су говорили да је ово занимање неозбиљно и да по завршетку школе могу да радим само у фабрици. Испоставило се да је ова одлука била најбоља коју сам могла да донесем – рекла је Видићева додавши да је с временом схватила које све могућности нуди обућарство.

– Обрада материјала који се користе у производњи, као и склапање машина за практичну наставу заголицали су ми знатижељу, тако да сам веома завољела овај позив – рекла је Видићева.

Као додатну мотивацију ова ученица истакла је рад са професорима, али и практичну наставу.

– У другој години започели смо праксу у фабрици, што нам је у почетку било тешко, али с временом смо упознали читав процес рада.  На мене је највећи утисак оставио рад на монтажи, јер је то завршна етапа прозводње гдје видиш финални производ свог труда – казала је Видићева додавши да нити једног тренутка није пожалила што је изабрала ове занимање.

С обзиром да је смјер обућар трогодишње занимање, а ова матуранткиња жели да настави образовање у овој области,  одлучила је да упише четврту годину смјера текстилни техничар, како би могла да настави школовање на факултету.

Хобији   

Паула Видић слободно вријеме најрадије је посвећивала гитари и то оној коју је и њен отац свирао као младић.

– Такође, бака ме подучила шивењу, јер сам још одмалена вољела да јој помажем бар са уобичајеним преправкама – казала је Видићева додајући да јој је породица велика подршка у свему.

Related posts

Дијелови града
данас без струје

Derventski List

За школске обавезе од четвртка се припрема 75 малишана

admin

Пензионерима исплаћено још по 100 КМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još