ИЗДВОЈЕНОНовости

ОБЈАВЉЕН КАЛЕНДАР УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2019/2020. години, према којем је планиран упис 10.550 ученика у 16 струка. Конкурси за упис у дервентске средње школе биће објављени идућих дана на порталу и у штампаном издању Дервентског листа.

ДВА УПИСНА РОКА

Ученици се у средње школе уписују у два уписна рока и то у јунском од 10. до 21. јуна и јулском од 1. до 12. јула.

– У јунском року пријем докуменате за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње у понедјељак, 10. јуна, а завршава се у уторак, 11. јуна за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати  уписа  објављују се у четвртак, 13. јуна на огласној табли школе – наводи се у саопштењу.

Пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње у понедјељак, 17. јуна,а завршава се у сриједу, 19. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати  уписа  објављују се у петак, 21. јуна на огласној  табли школе.

У јулском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и средње трогодишње школе почиње у понедјељак, 1. јула, а завршава се у сриједу, 3. јула. Резултати  уписа објављују се у петак, 5. јула, на огласној табли школе.

– Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се од понедјељка, 8. до петка 12. јула у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста – истакли су из министарства.

УМЈЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском уписном року почиње у понедјељак, 10. јуна, а завршава се у уторак, 11. јуна. Посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу у четвртак, 13. и у петак, 14. јуна. Резултати испита саопштавају се кандидатима у суботу, 15. јуна.

– У јулском року, пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе почиње у понедјељак, 1. јула, а завршава се у уторак, 2. јула. Посебни испит у јулском уписном року кандидати полажу у четвртак, 4. јула и петак, 5. јула. Резултати испита саопштавају се кандидатима у суботу, 6. јула. Од понедјељка, 8. до петка, 12. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста – наводи се у саопштењу.

Кандидати се бодују на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно  у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2019/2020. години доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.

Потребни документи

Приликом уписа ученици подносе школи потребне документе и то:

– пријаву за упис (попуњава се приликом пријављивања у школу);

– оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију;

– извод из матичне књиге рођених;

– диплому „Вук Стефановић Караџић”;

– диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења;

– адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс.

Related posts

ЗИДИЋИ ОКО ХРАМА ПОСТАЈУ НОВО МЈЕСТО ЗА ПРЕДАХ

admin

РАЗМОТРЕНА ПИТАЊА ИЗ ОБЛАСТИ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

admin

ПОЛИЦАЈЦИМА ПЛАТЕ ВЕЋЕ ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još