ИЗДВОЈЕНОНовости

ОБЈАВЉЕН КАЛЕНДАР УПИСА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2019/2020. години, према којем је планиран упис 10.550 ученика у 16 струка. Конкурси за упис у дервентске средње школе биће објављени идућих дана на порталу и у штампаном издању Дервентског листа.

ДВА УПИСНА РОКА

Ученици се у средње школе уписују у два уписна рока и то у јунском од 10. до 21. јуна и јулском од 1. до 12. јула.

– У јунском року пријем докуменате за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње у понедјељак, 10. јуна, а завршава се у уторак, 11. јуна за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати  уписа  објављују се у четвртак, 13. јуна на огласној табли школе – наводи се у саопштењу.

Пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње у понедјељак, 17. јуна,а завршава се у сриједу, 19. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати  уписа  објављују се у петак, 21. јуна на огласној  табли школе.

У јулском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и средње трогодишње школе почиње у понедјељак, 1. јула, а завршава се у сриједу, 3. јула. Резултати  уписа објављују се у петак, 5. јула, на огласној табли школе.

– Кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се од понедјељка, 8. до петка 12. јула у школе, односно смјерове у гимназијама, струке и занимања у средњим техничким и средњим стручним школама гдје има слободног мјеста – истакли су из министарства.

УМЈЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ

Пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе у јунском уписном року почиње у понедјељак, 10. јуна, а завршава се у уторак, 11. јуна. Посебни испит у јунском уписном року кандидати полажу у четвртак, 13. и у петак, 14. јуна. Резултати испита саопштавају се кандидатима у суботу, 15. јуна.

– У јулском року, пријем докумената за упис ученика у средње умјетничке школе почиње у понедјељак, 1. јула, а завршава се у уторак, 2. јула. Посебни испит у јулском уписном року кандидати полажу у четвртак, 4. јула и петак, 5. јула. Резултати испита саопштавају се кандидатима у суботу, 6. јула. Од понедјељка, 8. до петка, 12. јула кандидати који нису задовољили услове конкурса за жељено занимање уписују се у средње школе гдје има слободног мјеста – наводи се у саопштењу.

Кандидати се бодују на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха у основној школи из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно  у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе те на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

Конкурс за упис ученика у први разред средњих школа Републике Српске у школској 2019/2020. години доступан је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) на страници Министарства просвјете и културе.

Потребни документи

Приликом уписа ученици подносе школи потребне документе и то:

– пријаву за упис (попуњава се приликом пријављивања у школу);

– оригинално свједочанство о завршеној основној школи, односно нострификовано свједочанство или потврду о поднесеном захтјеву за нострификацију;

– извод из матичне књиге рођених;

– диплому „Вук Стефановић Караџић”;

– диплому за освојено прво, друго и треће мјесто на републичком или вишем нивоу такмичења;

– адресирани коверат са именом, презименом и адресом кандидата који се пријављује на конкурс.

Related posts

Дервента у великом стилу
обновила традицију уличних трка

Derventski List

Градска управа његујe
добру сарадњу са полицијом

Derventski List

Радост Божића испуњава домове и срца

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još