Друштво

Ове године без Светосавске академије и бала

Немогућност већих окупљања због опасности од ширења корона вируса, условила је отказивање Светосавске академије коју, традиционално, сваке године организују Црквена општина Дервента и Светосавска омладинска заједница уз сарадњу са основним и средњим школама, ове године неће бити одржан ни Светосавски бал.

Намјесник дервентски протојереј – ставрофор Радојица Ћетковић објаснио је да црква поштује препоручене мјере, те да због тога неће бити Светосавске академије која је сваке године окупљала велики број учесника и посјетилаца.

– Свети Сава је вјековима инспирација како за просвјету, тако и за све оне који су жељели да служећи Богу служе српском народу и управо је због тога наша дужност да на пригодан начин обиљежимо тај дан – казао је Ћетковић додавши да ће на Савиндан, 27. јануара бити одржана молитва у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

Из истих разлога, Коло српских сестара „Царица Милица“ донијело је одлуку да ове године не буде одржан хуманитарни Светосавски бал.

– Смирено, достојанствено и одговорно, како и доликује оваквом удружењу, радимо и чекамо вријеме када нам пандемија неће бити камен спотицања – истакли су из Кола.

Свети Сава, као школска слава, како су казали у образовним установама у Дервенти, биће примјерено обиљежен. У школама кажу да су планирани скромнији програми, без школских представа и других свечаности које су до сада пратиле 27. јануар.

Рецитовање

Свештеник Радојица Ћетковић казао је да дјеца и ове године имају прилику да у Саборном храму рецитују пјесме посвећене Светом Сави. Потребно је да се малишани пријаве у цркви, те да 27. јануара дођу на молитву.

Related posts

ЈУБИЛАРНИ 25. КОНЦЕРТ СКУД „ДЕРВЕНТА“ НА ПОКЛОН

admin

Занатлије послују на стакленим ногама

admin

САЊАО ПИЛОТИРАЊЕ, ПОСТАО ВРСНИ „ДОКТОР“ ЗА МАШИНЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još