Друштво

ОДСТРИЈЕЉЕНА ДИВЉАЧ ЗБОГ ПРЕВЕНЦИЈЕ АФРИЧКЕ КУГЕ

Чланови Ловачког удружења „Мотајица“, према налогу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, провели су почетком седмице акцију ванредног одстрела дивље свиње у ловишту, због надзора заразне болести афричке куге.

Према наредби министарства, акцију треба да спроведу корисници спортско-рекреационих ловишта која граниче са Србијом и Хрватском, а предвиђен је одстрел до три примјерка дивље свиње.

– Чланови нашег удружења радо се одазивају свим акцијама када је у питању превентивно дјеловање, а у овој акцији учествовало је десетак ловаца и ловочуварска служба, као и ветеринар који је узео све потребне узорке – рекао је предсједник ЛУ „Мотајица“ Дарко Бећаревић.

Узорци органа и крви одстријељених дивљих свиња шаљу се Ветеринарском институту, а надзор ће бити настављен током године, јер се на јесен планира још једна оваква акција.

Акцији одстрела у Дервенти присуствовао је и предсједник Ловачког савеза РС Саво Минић.

– План је да се у читавој РС одстријеле до три дивље свиње у пограничном подручју, што је укупно око 100 дивљих свиња. Ово је континуирана акција и имамо јасна упутства шта даље радити на терену и на који начин пратити дивљач – истакао је Минић.

Афричка куга је заразна болест која се јавља код свиња и не преноси се на човјека.

Related posts

Игром и пјесмом испунили срца публике

admin

У „Тролу“ у петак
ватрогасна вјежба

Derventski List

Предшколци се сутра приредбом опраштају од вртића

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još