ИЗДВОЈЕНОНовости

Осињска бригада испунила
свој борбени и људски задатак

Осињска лака пјешадијска бригада и њени борци на својим плећима понијели су огроман терет одбранивши територију и становништво, испунивши у потпуности свој борбени и људски задатак. Чување сјећања на подвиге ове бригаде и пијетет према погинулим најмање је што данашње и будуће генереције могу да учине.

Поручено је то данас приликом обиљежавања Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде и одавања почасти погинулим припадницима бригаде испред спомен – обиљежја у Осињи.

Некадашњи припадници бригаде Златко Пећић и Миланко Перић на почетку обиљежавања 32. годишњице од формирања ове формације открили су спомен – плочу постављену уз споменик са уписаним најважнијим подацима о настанку и ратном путу бригаде, командантима, броју погинулих и рањених, те одликовању медаљом Петра Мркоњића.

Пошту 101 погинулом борцу Осињске бригаде одао је градоначелник Милорад Симић.

– Ово је свечан, али истовремено и тужан дан. Осињска лака пјешадијска бригада за Републику Српску дала је животе 101 борца, а велики број присутних на дан када се сјећамо страдалих, довољно говори – казао је Симић осврнувши се и на јучерашње усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

– Не слажем се са осудом, а вјероватно се ни остали Срби  неће сложити. Срби су, ипак, побједили, јер је критична маса човјечанства на нашој страни. Управо нам овај догађај поручује да требамо задржати здрав разум и још више вољети Републику Српску и обиљежавати важне датуме – поручио је Симић.

На допринос Осињске бригаде током ратних дејстава 1992. године подсјетио је предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић.

– Осињска  лака  пјешадијска  бригада је извршила свој борбени задатак, сачувала је територију и народ гдје год се појавила – рекао је Вујичић.

Припадник бригаде од првог дана њеног оснивања и помоћних команданта за морал, вјерска и правна питања, поручник Милан Гаврић, присјетио се зачетака бригаде.

– Почетком рата припадао сам групи људи који су покренулу организацију и формирање ратне јединице. Настојим да се на неки начин одужим свим погинулим борцима од којих су 30 одсто њих били моји ученици. То ме обавезује као човјека да посебно водим рачуна и да никада се заборави шта су урадили ти млади момци, односно српска дјеца,  за свој народ – рекао је Гаврић додавши да је захвалан и свима који су заслужни да се мјесто чувања пијетета према осињским борцима уреди.

Послије помена испред спомен – обиљежја у Осињи сјенима погинулих, поред породица погинулих бораца, поклонили су се и градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације Борачке организације РС и Градске борачке организације, Удружења „Ветерани РС“, Удружења ратних заробљеника, делегације СУБНОР-а, Мјесне заједнице Осиња, те представници политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП, ДНС, НДП и Народни  фронт.  

Обиљежавање Дана Осињске бригаде и ове године употпуниле су рецитације ученика Основне школе „Ђорђо Панзаловић“ Драгише Мајсторовића и Бојана Ђурђевића.

Бригада

Осињска лака пјешадијска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде у чијем саставу су на почетку били борци из Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, Доње Лупљанице, као и околних села Цвртковаца, Јелањске, Митровића и других села.

Неколико мјесеци послије оснивања по формацији је имала два батаљона са позадинским јединицама. Борци ове бригаде бранили су српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине. Заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада имала је важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествовала је и у ослобађању Брода.

Бригада је изгубила 101 борца, док је више од 600 њених припадника рањено.

Related posts

ДОДИЈЕЉЕНА ПРИЗНАЊА „ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“

admin

ЗА ГРАЂАНЕ БИХ ОБАВЕЗНА САМОИЗОЛАЦИЈА У ХРВАТСКОЈ

admin

ГОСТОПРИМСТВО ДРАГИМ ГОСТИМА ВЕЛИКА ЧАСТ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još