Друштво

Папрене цијене
прасића пред празнике

Сви који желе да на васкршњој трпези имају свињско печење ове године то ће папрено плаћати, с обзиром да килограм живе ваге прасића достиже девет марака, а даље раст цијена очекује се пред 1. мај.

Понуда прасића, како на дервентској сточној пијаци, тако и код локалних узгајивача је добра, а цијене су углавном око девет марака за килограм живе ваге. Разлози за овакве цијене, редом истичу узгајивачи, јесу високе цијене сточне хране.

Гавро Асентић из Мишковаца, који се осим узгоја свиња, бави и услужним печењем, каже да је све мање прасића у понуди и да је цијена таква каква јесте.

– Доста фарми је угашено, за ове празнике је овако, а шта нас чека у будућности, видјећемо – каже Асентић.

Ратко Марјановић из Велике Сочанице додаје да је прасиће погодне за Васкрс распродао по цијени од девет КМ за килограм. Марко Т.  из Модриче на пијацу је довезао више од 20 прасића тешких око 30 килограма.

– Иде продаја, али су људи разочарани цијеном, сви хоће да буде јефтиније. Нико неће да држи прасилице, слабо ко хоће да се бави производњом житарица, а сви хоће јефтино месо – каже овај Модричанин.

Они који су прасиће за Васкрс резервисали прије мјесец – два прошли су нешто повољније. Килограм живе ваге тада су капарисали за 7,50 до 8,50 КМ.

Related posts

Служба посвећена Богу, цркви и вјерницима

admin

Средоје Новић представља
књигу „Од Детлака до Ист Ривера“

Derventski List

Владика увеличао празновање Светог Луке

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još