ИЗДВОЈЕНОНовости

Петља у плановима
„Аутопутева“ за ову годину

„Аутопутеви Републике Српске“ у 2023. години планирају пројектовање и изградњу петље „Станари“, односно изградњу прикључка на ауто – пут Бањалука – Добој за Дервенту и Станаре, казали су у овом јавном предузећу.

Ријеч је о инфраструктурном пројекту који је од великог значаја за мјештане јужног дијела Дервенте који сада немају приступ ауто – путу „9. јануар“ који пролази недалеко од њихових домова.

Идејно рјешење за петљу представници „Аутопутева“ презентовали су прошле јесени у присуству тадашњег министра саобраћаја и веза РС Недељка Ћорића, а садашњег в.д. директора „Аутопутева“ и челника Дервенте и Станара на мјесту будуће изградње прикључка у граничном појасу села Осиња и Јелањска. Ради се о пројекту који финансирају „Аутопутеви“.

Првобитни план, како су објаснили из „Аутопутева“, било је објављивање јавног позива за набавку услуга пројектовања, послије чега би се ишло у правцу набавке услуга изградње петље.

– Због уштеде времена и ресурса, донесена је одлука да се иде у правцу јединствене набавке услуге пројектовања и изградње петље – прецизирали су из „Аутопутева“.

Поред тога, из овог предузећа додају, да очекују прекатекоризацију локалног пута који би водио до петље.

– „Аутопутеви РС“ очекују скори договор ресорног Министарства саобраћаја и веза РС, Јавног предузећа „Путеви РС“ и града Дервента о промјени категоризације локалног пута који се налази између постојећег аутопута „9. јануар“ Бањалука – Добој и града Дервента. Наиме, постојећи пут је локалног карактера, а да би се њиме омогућила веза са саобраћајницом првог ранга, какав је ауто – пут, неопходно је да буде минимално на нивоу регионалног пута, а најидеалнији ранг је магистрални пут – појаснили су из „Аутопутева РС“ додајући да ће по окончању поступка прекатегоризације овог локалног пута, ово предузеће моћи да покрене поступак набавке услуге пројектовања и изградње петље „Станари“.

„Аутопутеви“ би, према ранијим најавама, требало да финансирају и изградњу двије приступне саобраћајнице петљи, и правца Станара и Дервенте.

Оживљавање села

С oбзиром да је локација петље „Станари“ одређена на самом раскршћу од око 30 километара удаљености од прикључака у Добоју и Прњавору, мјештани у граничним областима Дервeнте и Станара истакли су да ће петља за њих значити оживљавање тих крајева и ново насељавање.

Related posts

ЖИВОТ НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ

admin

ДАНАС СЕ БИРА НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ И НОВИ САЗИВ ЛОКАЛНЕ СКУПШТИНЕ

admin

ПОВРЋЕ ЗА ЗИМНИЦУ УГЛАВНОМ САМО МЈЕРКАЈУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još