ДруштвоРС-РЕГИЈА

Повећана старосна граница за одлазак у пензију

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске саопштио је да сви осигураници који у 2022. години наврше 40 година пензијског стажа имају право на старосну пензију са напуњених 59 година, а жена осигураник са 35 година стажа осигурања има право на старосну пензију кад наврши 57 година.

– Према Закону о ПИО, који је у примјени од 2012. године, у прелазном периоду до 2025. године, услови за остваривање права се постепено мијењају, тако да се од почетка ове године граница навршених година живота повећава за четири мјесеца – саопштено је из Фонда ПИО.

Из фонда су напоменули да, у складу са Законом о раду, осигураници који испуне један од ових услова могу да наставе да раде до навршених 65 година.

– Наведени услови се не односе на припаднике полиције који, према прописима, имају право на старосну пензију када наврше 40 година пензијског стажа без обзира на године живота – наведено је у саопштењу.

Постепено повећање старосне границе на нивоу једне године за четири мјесеца, у поступку остваривања права на старосну пензију, према Закону, завршава се закључно са 2025. годином, када ће право на старосну пензију остварити осигураници са навршених 60 година живота и 40 година пензијског стажа, а осигураник жена са навршених 35 година стажа осигурања и напуњених 58 година.

Из Фонда су указали да су у земљама окружења слични услови за остваривање права на старосну пензију у погледу постепеног повећања старосне границе, док је у појединим развијеним европским државама старосна граница повећана на 67 година, уз одређени прелазни период и постепено повећање навршених година живота за два до четири мјесеца на годишњем нивоу.

Related posts

Пливање савладало
120 малишана

Derventski List

Током „Недјеље солидарности“ подијељен 141 пакет помоћи

admin

Зимска опрема од данас више није обавезна

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još