ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОРОДИЦА САВКОВИЋ: СЛОГА ОБАСЈАВА ДОМ

Припреме за најрадоснији хришћански празник – Божић све хришћанске вјернике испуне благословљеним расположењем, а посебна свјетлост обасјава ових дана дом десеточлане породице Савковић, Славице и Дејана и њихово осморо дјеце.

Рођење Христово је, кажу, за њих празник над празницима, а прослављају га како православни обичаји и традиција налажу. Припремајући се за празник, сви укућани посте божићни пост и редовно се причешћују. Свој живот, истичу, не би могли да замисле другачије.

– Живот ми није имао неког смисла прије него што сам се окренуо вјери и цркви, а то се десило када ми је отац умро. Без самог Бога човјек не би могао да изнесе оволику породицу. Препоручио бих свима да оду у цркву и покушају пронаћи смисао, те да се окрену Богу – прича глава куће Дејан.

Славица додаје да читава породица сваке недјеље иде на литургију у манастир у Бишњи, гдје се причешћују.

– То је већ постало незаобилазан дио наших живота и не бисмо могли замислити да је нешто другачије – прича она поносно додајући да су дјеца посебно радосна због поштивања обичаја.

– На Бадњи дан муж и дјеца одлазе на вечерње богослужење, а ја остајем кући и спремам посну трпезу. Правим углавном подварак са димљеним шараном, пасуљ, неколико врста салате, разно поврће. Као и за Божић, трудим се да направим оно што дјеца воле да једу. На вечеру нам долазе монаси из манастира у Бишњи, игуман манастира отац Симеон и његов сабрат Авакум, а послије вечере уносимо сламу и организујемо пијукање. Бацамо дјеци слаткише и новчиће у сламу. Дјеца се баш радују том лијепом обичају –  каже Славица.

Додаје да већ неколико година остаје будна цијелу ноћ, дочекујући Божић и већ око поноћи почиње припрема трпезе за божићно јутро.

– То ми је једна од најлакших непроспаваних ноћи. Одмах послије поноћи кувам чесницу, а онда спремам храну за доручак. Као и за све свечане прилике, припремам много хране коју дјеца воле. То јутро идемо и сви на уранак, односно јутарње богослужење у манастир у Бишњи, тада се причестимо, долазимо кући, честитамо једни другима празник, ломимо чесницу и свечано обавимо доручак – испричала је Славица.

Посебна врста слоге и благостања којом одише дом ове  породице, ријетко гдје се још могу срести, а благостање којим су почашћени, не може се поредити ни са чим.

Related posts

СРЕЋНА НОВА 2020. ГОДИНА

admin

Риболовци уредили
„Патковачу“ пред такмичење

Derventski List

Ученици ОШ „Никола Тесла“ представљаће Дервенту

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još