Друштво

Посебну пажњу обратити
на сјеме и бригу о расаду

Март мјесец идеалан је за почетак производње младих пресадница поврћа, а инжињер пољопривреде Сретен Сивчевић савјетује да сви повртари прије сјетве пажљиво изаберу сјеме чији је квалитет најчешће пресудан за успјех расада.

Он истиче да су најсигурнија сјемена која садрже декларацију сертификованог института.

– Правилно упаковано сјеме треба да је декларисано и да садржи кратко упуство за коришћење, рок трајања као и податке о сортној чистоћи и клијавости сјемена. Поред свега веома је битно користити здрав и стерилан супстрат за саму сјетву, а најбитније је сјеме засијати у чисте и стерилне посуде. У стакленицима, пластеницима и лејама расад може да се производи у хранљивим коцкама, глиненим или пластичним саксијама и контејнерима који се пуне квалитетном земљишном смјесом – навео је Сивчевић.

Услови успијевања расада су различити у зависности од биљне врсте, а оптимална температура ваздуха у току производње је од 18 до 22 степена Целзијуса.

– Младе пресадице потребно је његовати као и све друге биљне културе, то јесте благовремено из заливати, прихрањивати и заштитити од болести и штеточина, а препоручује се и превентивно прекривање агротекстилом против измрзавања – поручио је Сивчевић.

Прије изношења расада на стално мјесто, потребно је расада најприје прекалити, што подразумијева постепено привикавање на нове спољне услове.

Related posts

Знатижељно упијају језик и културу Јапана

admin

Предавање о Твртку Котроманићу вечерас

Derventski List

Малишанима из „Трола“ и
„Бамбија“ свјетлоодбојни прслуци

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još