ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Пољопривредницима бесповратна средства са набавку механизације

Фондација за одрживи развој Републике Српске “Прогресус” објавиће 1. септембра јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Српској и Брчко дистрикту за набавку пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су у новембру прошле године договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Овај програм, као и рад фондације „Прогресус“ биће представљени сутра у Дервенти у 14 часова у Центру за културу.

– Први пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници ће моћи да остваре право на средства у појединачном износу од 2.500 до 25.000 евра – саопштено је из „Прогресуса“.

Влада Мађарске одобрила је први дио средстава за директну подршку пољопривредницима у износу од 10.967.448.275 мађарских форинти из грантова који се односе на подршку мађарском извозу.

– Република Српска се тако придружила групи од шест земаља у којим се већ неколико година реализује овај програм, међу којим су и четири земље чланице ЕУ. Програм подршке реализоваће Фондација „Прогресус“ која је основана на иницијативу Владе Мађарске, а према моделу у земљама у којима се већ реализују овакви програми мађарске Владе – наведено је у саопштењу.

Фондација за одрживи развој “Прогресус” 1. септембра објавиће јавни позив за додјелу бесповратних средстава, а пољопривредници ће моћи да се пријаве попуњавањем електронске апликације на званичној интернет страници фондације. Пријаву на конкурс могу да поднесу и физичка и правна лица, а основни услови су да су пољопривредници из Републике Српске и Брчко дистрикта, да су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и да кроз орограм желе да купе пољопривредну механизацију, опрему или алате мађарске производње.

Коначну одлуку о додјели бесповратних средстава доноси мађарска непрофитна мрежа за економски развој Централне Европе – ЦЕД, организација мађарске Владе која је партнер фондације у реализацији програма подршке.

Представници Фондације ће од сутра до објаве јавног позива обићи више од 15 градова и општина у Републици Српској како би пољопривреднике и цијелу заједницу детаљно информисали о Програму и јавном позиву.

– Дистрибутери и произвођачи мађарске механизације и опреме биће присутни на промотивним догађајима, па ће пољопривредници на лицу мјеста имати прилику да се информишу и о понуди машина које ће моћи да набаве кроз програм подршке – навели су из фондације.

Сви заинтересовани пољопривредници од 1. септембра моћи ће да се информишу и у канцеларијама Фондације у Бањалуци, Бијељини, Градишци и Дервенти.

(Независне новине)

Related posts

ВОДА СТИЖЕ ДО 700 ДОМАЋИНСТАВА ОСИЊСКОГ КРАЈА

admin

Љепоте и потенцијали Дервенте представљени у „Каравану“

admin

СКУД „Дервента“ концертом
славио 29 година рада

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još