ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Представљен драгоцјени запис о Осињској бригади

Књига „Гробови говоре истину“, која је посвећена Осињској лакој пјешадијској бригади, аутора Милана Гаврића, једног од оснивача бригаде, промовисана је вечерас у Центру за културу.

Аутор је у књизи направио осврт, како на доба када је основана бригада, тако и на људе и простор који је покривала, њено дјеловање, успјехе у ослобађању дервентске и бродске територије, али и неуспјехе. Са посебном пажњом су поменути сви припадници бригаде који су страдали.

 – Трудио сам се да дочарам све што је претходило ратним дешавањима, али и свему што је било током и послије завршетка Одбрамбено – отаџбинског рата. Био сам дио оснивања Партизанског одреда, а послије и Осињске бригаде, и самим тим сам био свједок и актер дешавања у јужном дијелу Дервенте. Таква организација настала је на основу искустава у Другим свјетском рату када је овај крај највише страдао – објаснио је Гаврић, те додао да је књига настала због жеље да се никад не забораве страдали борци који су неустрашиво стварали и бранили Републику Српску.

Много информација и података за књигу Гаврићу је уступио Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је и издавач наслова.

– Књига „Гробови говори истину“ једно је у низу издања које се баве дешавањима из Одбрамбено – отаџбинског рата. Свједоци смо да је прошло 30 година од тога и да живи свједоци нам одлазе, а све што се не запише, у историји као да се није ни десило. Управо због тога, Центар настоји да низом издања спасе од заборава и сачува успомену на јунаке из протеклог рата – објаснио је Предраг Лозо истраживач и историчар у Републичком центру додавши да не постоје мале јединице Војске Републике Српске и мале битке, те да је сваки детаљ веома битан да се запамти.

– Циљ је да генерације послије нас знају колика је жртва поднесена за настанак Републике Српске, али и да не би било заблуде у временима која долазе – рекао је Лозо.

Промоциja је одржана под покровитељством градоначелника Милорада Симића, који је уз бројне друге званице, присуствовао промоцији.

Related posts

Слијепи младић Милош Којић бриљирао на пријемном испиту

admin

Пронашли смо пут да наставимо развој Дервенте

admin

Подмладак богатији за 615 ученика

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još