ИЗДВОЈЕНОНовости

Предузимају се превентивне
мјере одбране од поплава

Градски штаб за ванредне ситуације Дервенте упознат је са дописом Републичке управе цивилне заштите у вези са најавом обилних падавина ове седмице уз јак олујни вјетар, те је у складу с тим на данашњој телефонској сједници донио неколико закључака у циљу превентивног дјеловања.

– Одјељење за стамбено – комуналне послове, односно служба цивилне заштите, обезбиједиће и припремити довољне количине врећа и пијесак за њихово пуњење. Биће припремљена и опрема за случај поплаве, и то чамци, пенте, чизме, прслуци за спасавање и друго. Служба цивилне заштите ће у дане повећаних падавина обезбиједити појачано дежурство и обилазак критичних тачака гдје пријети евентуална поплава – наводи се у закључцима Градског штаба за ванредне ситуације.

Све основне и средње школе су обавезне да обезбиједе дежурство у школама које ће пратити ситуацију како би у случају обилнијих падавина и олујног невремена могли поступити у складу са својим плановима за ванредне ситуације.

Републичка управа цивилне заштите доставила руководству градова и општина у Републици Српској упозорење да се од 16. до 20. јануара очекују врло обимне падавине уз јак до олујни југо.

– Највише падавина се очекује у уторак и сриједу, а количина падавина ће изазвати изливање бујичних водотока, појаву клизишта, као и значајан пораст великих ријека – наведено је у допису Републичке управе цивилне заштите, уз препоруке за предузимање потребних радњи и активности од значаја за заштиту и спасавање становништва и материјалних добара од поплава.  

Тим поводом премијер РС Радован Вишковић затражио је јуче од свих градоначелника и начелника у Српској да предузму све превентивне радње на заштити становништва и имовине, према упозорењима и најавама обилних падавина Републичког хидрометеролошког завода.

У Влади Српске у току је стастанак премијера и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Саве Минића са представницима „Вода Српске“. Републичког хидрометеоролошког завода и Републичке управе цивилне заштите о мјерама које предузимају институције поводом најављених обилних падавина ове седмице.

Related posts

Ступила на снагу одлука о радном времену недјељом

admin

Дио града без воде, екипе „Комуналца“ отклањају квар

admin

Мајске пензије веће за десет одсто

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još