ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Припрема предшколаца у „Тролу“,
„Будућности“ и у двије школе

Дервентски предшколци који у септембру идуће године крећу у први разред, а који не похађају вртић, на прољеће ће имати прилику да се за школске обавезе припремају у програму пред полазак у школу и то у вртићу „Трол“, Центру  за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те основним школама у Календеровцима и у Осињи.

Пријаве за припремни програм у години пред полазак у школу, који се под организаторском палицом Министарства просвјете и културе РС и уз подршку локалних управа, проводи од марта до маја, у дервентским образовним установама могуће су током новембра.

Програм је бесплатан и намијењен будућим првачићима који нису обухваћени редовним предшколским васпитањем и образовањем, а који се током три мјесеца сваким радним даном по три часа припремају за школу.

Из вртића „Трол“ подсјећају да су пријаве дјеце могуће до 30. новембра.

– Потребно је да заинтересовани родитељи пријаве дјецу у административној служби вртића и то сваким радним даном од осам до 14 часова. Програм ће трајати од 1. марта до 31. маја 2024. године, пет дана у седмици по три часа – казали су из ове установе.

Програм пред полазак у школу настојаће да реализују и основне школе у Календеровцима и Осињи.

– Дјецу је могуће пријавити до 25. новембра у просторијама школе од осам до 13 часова – казали су из ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима, а од броја привљених малишана зависи реализација овог програма у осињској школи.

– Припремамо се и надамо да ће бити довољан број пријављених да реализујемо програм и у нашој школи. Пријаве су могуће сваким радним даном до 25. новембра – казали су ОШ „Ђорђо Панзаловић“.

Тромјесечни припремни програм идуће године организоваће и Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ за дјецу са сметњама. Како су навели из ове установе, са дјецом ће радити дефектолог одређеног усмјерења према потребама и врсти сметње у развоју.

– У оквиру припремног програма, у складу са индивидуалним потребама дјетета са сметњама у развоју, дијете се може укључити у индивидуалне третмане дефектолога, реедукатора психомоторике, психолога и социјалног радника – истакли су из „Будућности“ додајући да родитељи дјецу могу да пријаве у просторијама установе у Улици Стевана Немање 12, најкасније до 28. новембра прилажући извод из матичне књиге рођених дјетета и налаз и мишљење Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју.

Родитељи

Верица Воркапић, чији је син похађао припремни програм у вртићу „Трол“, казала је да се ради о корисном сегметну припреме за школу.

– Наш дјечак је знао сва слова и бројеве прије поласка у припремни програм, али нам је програм јако помогао при одвајању. Првих десет дана програма је плакао јер се до сада није одвајао од мене, а касније је стекао навику што нам је увелико помогло при поласку у школу – казала је Воркапићева додавши да ће на овај начин припремати и ћерку за школу.

Related posts

У Дому здравља почиње
вакцинација ХПВ вакцином

Derventski List

Дијелови Појезне без струје

Derventski List

„Ткање“ нота на клавиру
дио свакодневице

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još