ИЗДВОЈЕНОНовости

Проширење капацитета брише листе чекања

Потреба за проширењем капацитета вртића „Трол“, која је резултат повећаног интересовања родитеља за упис њихових малишана у ову предшколску установу, условила је покретање активности за обезбјеђење предуслова за пријем свих заинтересованих малишана и укидање листи чекања.

Капацитет „Трола“ проширен је 2019. година када је завршена доградња објекта вртића и тада су листе чекања за ову предшколску установу испражњене. Међутим, у међувремену се јавила потреба за додатним проширењем капацитета, с обзиром на повећано интересовање родитеља за упис дјеце у вртић.

Директорица вртића „Трол“ Гордана Симић казала је да тренутно постоји потреба за пријем око 120 дјеце.

– Тренутне листе чекања препознају око 120 дјеце, али се надам да ћемо проширењем капацитета бити у могућности да примимо до 150 дјеце. Тренутно је на листама чекања највише дјеце рођене 2019. и 2020. године, те 2021. године. У додатним капацитетима, највјероватније ће бити највише вртићких група дјеце од три до шест година – казала је Симићева додавши да је идејно рјешење за проширење капацитета „Трола“ упућено оснивачу, односно Градској управи.

– Потребно је обезбиједити простор за најмање шест група дјеце. Објекат би, наравно, требало да садржи и пратеће просторије, као што су гардеробе, трпезарија и мокри чворови. Планирано је да обезбиједимо и фискултурну салу, с обзиром да већ годинама имамо потребу за простором гдје би дјеца могла да обављају физичке активности и гдје би могли да проводимо и специјализоване програме као што је школа спорта, коју већ годинама реализујемо – објаснила је Симић.

Потреба проширења капацитета вртића „Трол“ препозната је и у Градској управи и о овој теми разговара се већ неко вријеме.

– Било је различитих идеја како да омогућимо да што више дјеце борави у вртићу, али смо сада на добром путу да то ријешимо на оптималан начин. У неке процедуре смо ушли, али њихова реализација захтијева знање, новац и вријеме, тако да је тешко говорити о роковима за завршетак пројекта. Извјесно је да не би требало да изостане ни помоћ републичких институција, односно предсједнице Републике Српске – рекао је градоначелник Милорад Симић наглашавајући да опредјељење Градске управе да обезбиједи мјесто у вртићу за дјецу свима који искажу жељу и потребу за тим.

У „Тролу“ тренутно борави око 200 дјеце распоређене у три јасличке и шест васпитно – образовних група.

Обухват дјеце

Директорица „Трола“ објаснила је да се већ 15-так година у Дервенти настоји повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, као важним сегментом одрастања малишана.

– Исто тако је веома важно обезбиједити и квалитет предшколског васпитања и образовања, на чему предшколска установа „Трол“ инсистира – казала је Гордана Симић.

Related posts

Дервенћани у православну Нову
2024. годину упловили у одличном расположењу

Derventski List

ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА ПЛАНОВЕ ЈАВНИХ УСТАНОВА И ПРЕДУЗЕЋА

admin

Разматран Приједлог закона о граду Дервента, гласање сутра

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još