ИЗДВОЈЕНОНовости

ПРОЈЕКАТ „ДУШУ НИСУ УБИЛИ“ ПРЕДСТАВЉЕН У ДЕРВЕНТИ

Промоцијом двије књиге и документарног филма вечерас је у Центру за културу представљен пројекат „Душу нису убили“, чији је иницијатор Удружење српско – руски мост. Историографску монографију „Затирање српског народа у БиХ у 20. вијеку“ написала је декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву доц. др Драга Мастиловић, док су књига свједочења 59 људи и шест научних радника и документарни филм „Душу нису убили“ дјело ауторке Мире Лолић Мочевић.

  • Цијели пројекат тражи одговоре на питања попут оногшта је то што се српском народу дешавало у 20. вијеку, како се могло десити да српски народ, који је по првом званичном попису са краја 19. вијека по доласку Аустроугарске, био већински народ у БиХ и који је грунтовно имао већинску земљу, да из 20. вијека изадјђе с мањком од 15 одсто, шта се то дешавало са државама које су осниване и слично. У овом пројекту тражили смо цивиле чије су породице страдале у сва три рата. Велики је број таквих и знамо да су српски цивили страдали на свом кућном прагу, да су протјеривани и покрштавани, као и да су припадници друга два народа били ти који су их протјеривали – казала је Лолић Мочевић.

Директор Центра за културу и суорганизатор Јеленко Живковић истакао је да је промоција у Дервенти организована поводом обиљежавања годишњице страдања Срба са Чардака 26. априла 1992. године.

  • Свима нам је познато шта се тада десило и, између осталог, на овакав начин настојимо да дамо допринос обиљежавању годишњице страдања. Обиљежавање ће бити настављено 5. маја поменом и полагањем вијенаца у Спомен – комплексу „Чардак“ – рекао је Живковић.

Промоцији, одржаној у организацији општине Дервента, Удружења ратних заробљеника Дервента и Центра за културу, присуствовао је и замјеник начелника општине Синиша Јефтић, те бројни грађани.

Related posts

СУТРА ПОЧИЊЕ ЗАВРШНА ФАЗА „НЕКТАР ФУТСАЛ“ ТУРНИРА

admin

Сједница Скупштине општине 19. фебруара

admin

Дуге листе чекања за никад скупљи огрев

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još