Култура

Публика уживала у музичком путовању

Ноте класичне музике настале у различитим епохама и земљама вечерас је на виолини пред дервентском публиком извела професор виолине Наталија Тодоровић у пратњи пијанисте Владе Данића, дајући омаж бројним композиторима и њиховим остварењима.

Осим представљања композиција чији су звуци потекли из европских земаља, овај дуо вечерас је представио и дјела композитора Владе Милошевића.

– За вечерашњи програм смо бирали један врло разнолик репертоар у музичком погледу, али смо водили рачуна и да обухватимо више музичких епоха, како бисмо задовољили различите укусе публике. Концерт сам осмислила као једно мало музичко путовање, тако да ће публика, па и лаици, лако уочити да је ријеч о шпанској музици, која је јако карактеристична, италијанској или, пак, епохи класицизма, међу којима је неизоставан мој омиљен композитор Моцарт. У атрактивном и виртуозном реперотоару свакако доминира период романтизма, дакле 19. вијек, гдје су и највећи виолинисти који су писали само за себе, а наравно, свирамо и нашег композитора Владу Милошевића, на чијој сам виолини свирала неких десет година, и иако вечерас не свирам, увијек волим да промовишем и његову композицију. Публици се на клавиру представио мој колега, који већ дуги низ година наступа са мном, пијаниста Владо Данић – казала је Тодоровићева истакавши да вјерује да публика нашег поднебља није равнодушна према виолини, о ком год се правцу радило.

– Стекла сам утисак да овај крај генерално воли виолину, можда више у неком етно или народном звуку, али обишли смо прошле године готово цијелу БиХ и примијетно је да људи воле овај инструмент и нису равнодушни послије концерта – рекла је Тодоровићева.

Вечерашњи концерт је трећи по реду на овогодишњој турнеји овог дуа и уједно прво представљање у Дервенти, а како је ова умјетница истакла концерт је и увертира за друга остварења на музичком плану.

– Овај вечерашњи концерт је на неки начин увертира за крај фебруара када очекујемо да изађе наш CD за музичку продукцију Радио – телевизија Републике Српске, који је снимљен крајем прошле године, а у циљу промоције класичне музике, да је приближимо народним масама, можда у неку руку и комерцијализујемо и с тим у вези ћемо снимити и два спота – објаснила је Тодоровићева, а свјетло дана би ускоро требало да угледа и њена збирка композиција.

Related posts

ПРЕДСТАВЉЕНО „ПАСТИРСКО СЛОВО“

admin

Награђени роман Стеве
Грабовца представљен Дервенћанима

Derventski List

ОМАЖ КЛАСИЧНОЈ УМЈЕТНОСТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još