Друштво

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА УПИС УЧЕНИКА У СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас конкурс за упис ученика у први разред средњих школа у школској 2020/2021. години за 13 струка у 106 занимања, а припремљене су и стимулације у облику стипендија од 100 КМ мјесечно за ученике који упишу дефицитарна занимања, рекла је ресорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је навела да се и ове године очекује упис око 9.800 ученика који су у овом моменту у завршним разредима основних школа, те истакла да је ресорно министарство у претходном периоду радило на стимулативним политикама ради циљаних и усмјерних уписа у средње школе.
– На тај начин жељели смо усагласити потребе тржишта рада и уписа у средње школе, те да сви ученици који желе да остану на нивоу средње школе могу одмах по завршетку да нађу посао у струци, а они који желе да наставе школовање да имају добре квалификације – рекла је Тривићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да су потребе тржишта рада за занимањима у области текстилне, металне, дрвопрерађивачке и машинске индустрије.
Тривићева је истакла да је Влада Српске, на иницијативу премијера Радована Вишковића, јуче донијела одлуку да финансијски стимулише упис ученика у дефицитарна занимања у одређеним локалним заједницама и школама које су за то исказале потребу.

– Свим ученицима који изразе жељу да упишу неко од дефицитарних занимања обезбиједићемо 100 КМ на мјесечном нивоу у облику стипендије, као и бесплатан превоз за оне средњошколце који имају потребу за тим – рекла је Тривићева.
Она је напоменула да су у припреми измјене и допуне закна о средњем васпитању и образовању које су дефинисале да се 25 одсто практичне наставе обавља код послодавца.

– На огласним таблама у средњим школама биће објављен списак која су то дефицитарна занимања, као и колика је била потреба на тржишту рада за одређеним занимањима – рекла је Тривићева.
У овој школској години планиран упис 10.969 ученика у средње школе, од чега 2.677 ученика распоређених у 119 одјељења занимања трећег степена сложености и 8.298 ученика распоређених у 348 одјељења занимања четвртог степена сложености.
Приликом уписа, кандидати се могу пријавити у највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама и у том случају им се бодују резултати у успјеху у оба занимања, смјера или одсјека, а рангирање се врши према успјеху у оба занимања, смјера или одсјека.
Јавним конкурсом одређена су два уписна рока, и то јунски рок од 15. до 26. јуна и јулски рок од 6. до 17. јула.

У јунском уписном року пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње школе почиње 15. јуна, а завршава се 16. јуна за ученике који имају 60 и више бодова. Резултати уписа објављују се 18. јуна.

Пријем докумената за упис ученика у средње четворогодишње и трогодишње школе почиње 22. јуна, а завршава се 24. јуна за ученике који имају мање од 60 бодова. Резултати уписа објављују се 26. јуна.

http://www.rtrs.tv

Related posts

„КРАЉ ЛАВОВА“ И „ПАКЛЕНЕ УЛИЦЕ“ 12. АВГУСТА

admin

Мјештани наставили
са прикупљањем смећа

Derventski List

„Пројекат седмица“ испуњен
бројним активностима

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još