ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Ризичне категорије да се пријаве за вакцинацију

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство позвали су особе са хроничним обољењима/стањима које представљају повећан ризик за развој тешке форме Ковид-19, компликација или смртног исхода, ратне војне инвалиде, те особе са инвалидитетом да искористе право на бесплатну и добровољну вакцинацију против вируса корона.

У складу са овим позивом, лица која желе да остваре могућност имунизације против Ковид-19, ради евидентирања треба да се јаве тимовима породичне медицине.

Међу хроничним обољењима/стањима која представљају повећан ризик су:

– хронична болест плућа (астма, бронхиектазије, хронична опструктивна болест плућа, цистична фиброза, интерстицијална болест плућа, плућна хипертензија);

– имунокомпромитоване особе (ХИВ, малигне болести, стање након трансплантације органа/ткива, примарне имунодефицијенције);

– дијабетес мелитус тип 1 или 2;

– кардиоваскуларна обољења (као срчана инсуфицијенција, коронарна артеријска болест, кардиомиопатија, хипертензија);

– хронична болест бубрега (укључујући особе на хемодијализи);

– хронична болест јетре;

– неуролошка стања (мултипла склероза, Паркинсонова болест, миастенија гравис, болест моторних неурона);

– деменција;

– Даунов синдром;

– мождани удар/цереброваскуларне болести;

– гојазност (БМИ већи од 30);

– таласемија, анемија српастих ћелија.

– Вакцинација наведених приоритетних група становништва биће организована у надлежним домовима здравља, што су поједини домови здравља у Републици Српској већ почели да спроводе. Динамика вакцинације зависи од организације рада здравствене установе, структуре популације, односно бројности приоритетних група, испорука вакцина итд – саопштили су из министарства.

Додаје се да ће вакцинација за лица из ових категорија становништв, која су регистрована у приватним тимовима породичне медицине, биће организована у дому здравља у граду/општини у којем се приватна амбуланта налази, на начин да приватна амбуланта породичне медицине прикупи податке грађана који се пријаве у складу са овим позивом и достави их надлежном дому здравља.

Домови здравља у Републици Српској у обавези су да прихвате и пријаве лица која нису регистрована у тимовима породичне медицине у Републици Српској, а имају пребивалиште на територији општине или града за коју је дом здравља надлежан.

Грађани који изразе интересовање за вакцинацију у складу са овим позивом, у наредном периоду биће позвани на вакцинацију од стране надлежног дома здравља.

– Подсјећамо да је вакцинација наведених приоритетних група становништва дио друге фазе вакцинације грађана против Ковид-19 у Републици Српској која је у току, а у којој се већ одвија вакцинација становника старијих од 65 година. У складу са Планом вакцинације против Ковид-19 у Републици Српској, вакцинација ће бити настављена према даље планираним фазама и приоритетима, а наредна фаза ће обухватити особе на пословима од јавног значаја (радници у образовању, полицији, медијски радници, инспектори и други) – навели су из министарства.

 

Related posts

Ученици се такмичили у спеловању

admin

ДРУГАРИМА ИЗ „БАМБИЈА“ СТИГЛИ ПОКЛОНИ

admin

Ђачка креативност краси
празничну позорницу

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još