Култура

Роман „И ја сам рођена“
истакао снагу жене

Роман првијенац Дервенћанке Корнеле Зирдум Вуковић под називом „И ја сам рођена“ премијерно је представљен вечерас и то многобројној дервентској публици у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“.

Ријеч је о роману који је настао прије седам година у једном даху, и то како је истакла ауторка, инспирисан је малом балканском средином и неписаним правилима живота у њој, а што је годинама настајало и скупљало се у њеним мислима.

Зирдум Вуковићева је истакла задовољство што је њено прво дјело по први пут промовисано управо у родној Дервенти.

-Мој циљ је и био да прва промоција буде у мојој Дервенти, јер сам овдје удахнула и први ваздух и направила прве кораке, а посебно у библиотеци гдје сам много времена проводила у вријеме средњошколских дана. Роман није аутобиографски, али инспирисан је реалним догађајима. „Вадила“ сам сегменте из свог живота, склапала у ликове и добила једну цјелокупну слику о животу жена, три генерације, у малој средини, њиховој борби са том средином, наметнутим правилима и понашања и свих осталих дијелова живота – објаснила је Зирдум Вуковићева додавши да је књига инспирисана дијелимично и Дервентом.
Наредна промоција заказана је за 29. мај у Банском двору у Бањалуци, а планирано је да роман буде промовисан и у Србији.
Модератор промоције била је кћерка ауторке Милица Вуковић, а промоцији су присуствовали и књижевник, новинар и издавач Ранко Прерадовић и рецензент Александар Мијалковић.

-Сам наслов не говори пуно, а између корица нуди причу сентименталног враћања у прошлост, али и самооткривање и то женског лика. Лик, али и личност, у животу не треба да постане неко други, него да постане свестан себе и у томе је срећа, а мислим да је ова књига један од путоказа за то – казао је Мијалковић, док је Прерадовић нагласио да се ради о квалитетном дјелу које је завриједило да буде објављено.

Related posts

Библиотека објавила побједнике осмомартовског конкурса

admin

Награђена пјесма о
вину Милорада Ђурђевића

Derventski List

НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ РАДОВЕ ПОВОДОМ 8. МАРТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još