Друштво

САВЛАДАЈТЕ ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ И ТКАЊЕ НА РАДИОНИЦАМА

Сви који желе да науче технику змијањског веза, ткања и плетења имају прилику да знање стекну током радионица коју Удружење жена „Дервента“ организује у Народној библиотеци.

Ради се о пројекту економског оснаживања жена, а одлуци о увођењу змијањског веза у радионицу највише је допринијело велико интересовање суграђанки за овим начином везења, као и прошлогодишња посјета удружењу жена у Бањалуци.
– Желимо да ставимо акценат на важност очувања традиције и његовања израде рукотоворина, јер је то велики дио нас. Трудимо се да организујући радионице младим нараштајима дамо прилику да науче, а старијим да се присјете наших обичаја и умјећа. Раније смо радили и декупаж, салветну технику на дрвету, а посебну пажњу смо посветили рукотворинама нашег краја, тачније дервентском везу који украшава наше ношње. Те радионице ћемо опет да радимо, како би, како планирамо, могли примјерке из свих досадашњих радионица представимо на изложби – рекла је Јованка Поповић испред Удружења жена.
Она додаје и да су све радионице бесплатне, а материјали за рад обезбијеђени.
– Све наше суграђанке сматрамо чланицама удружења, тако да су на ове радионице све заинтересоване Дервенћанке добродошле. Понедељком се одржавају часови ткања и плетења од 16 до 18 часова, док су часови везења уторком и четвртком од 15 до 17 часова у градској библиотеци „Бранко Радичевић“. С обзиром да су ови термини радним данима, што је препрека запосленим суграђанкама, организовали смо термин за радионицу суботом од 11 до 15 часова – рекла је она.

 

Related posts

Прекиди у снабдијевању
струјом у четвртак и петак

Derventski List

Данас Лазарева субота

admin

НАКОН ПОЛА ВИЈЕКА У ШКОЛСКИМ КЛУПАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još