Друштво

Самостан на Плехану
важан дио баштине Хрвата

У Дервенти је данас одржана манифестација културно – вјерске баштине Хрвата у БиХ „Вратимо наду завичају – Плехан“ која је окупила бројне Хрвате и на Плехану у самостану, те на пригодном програму који је изведен у ХКД „Напредак“.
Организатор манифестације већ шест година је Хрватска матица исељеника која 73 године брине о хрватском исељеништву и баштини у цијелом свијету, а суорганизатор у Дервенти је Фрањевачки самостан на Плехану.
Директор Јавне установе Хрватске матице исељеника Мијо Марић истакао је да су овакве манифестације изузетно значајне.

-Најбоље одређење сваког од нас је наш идентитет, дакле и како изгледамо, шта радимо, систем вриједности и како размишљамо, и све то је темељ на основу којег се гради мрежа, повезивање међу људима, а то је оно што нас одржава – казао је Марић.

Манифестацији је у име Градске управе присуствовао замјеник градоначелника Синиша Јефтић, министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш,
те предсједник заједнице хрватских жупанија Данијел Марушић, изасланик премијер Хрватске и министар пољопривреде, шумарства и рибарства Јосип Дабро, члан Европског парламента Жељана Зовко, посланици у Хрватском сабору Здравка Бушић и Дубравка Липовац Пехар, те други званичници.
Пограм у „Напретковом“ дому употпунио је наступ културно – умјетничких друштава.

Related posts

За студенте у Српској 1.065 стипендија

admin

БЕЗ ПОШТОВАЊА И ПАЖЊЕ НЕМА БРАЧНЕ СРЕЋЕ

admin

Ивана Симић и Дајана
Дујаковић у „Ритму Европе“

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još