ИЗДВОЈЕНОНовости

Светосавље путоказ
српском роду

Химном Светом Сави у извођењу хора Основне школе „Никола Тесла“ бесједом о Светосављу, те рецитацијама и пјесмама, ученици дервентских основних и средњих школа вечерас су на Светосавској академији појали првом српском архиепископу и просвјетитељу подсјећајући на путоказе које је српском роду у аманет оставио Свети Сава.

Стихови и поуке којим је Свети Сава задужио свој род низали су се у извођењу ученика свих дервентских основних и средњих школа, те Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ који је заједно са Светосавском омладинском заједницом била домаћин овогодишње академије.

– Послије двије године паузе, све основне и средње школе из Дервенте настављају са традицијом заједничког обиљежавања крсне славе Светог Саве. То подразумијева Светосавску академију у којој су учествовали ученици свих школа и свечану вечеру и дружење просвјетних радника – рекао је директор „Будућности“ Владан Поповић.

Светосавском академијом узноси се слава спаситеља нашег Светог Саве из уста мале дјеце, основаца и средњошколаца заједно, рекао је ђакон Перица Станојевић.

На животни и духовни пут Светитеља Саве подсјетила је дипломирани теолог и вјероучитељица у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ Сања Вуковић.

– Свети Сава је прије свега био наш велики духовник и поставио је темеље наше духовности, образовања, културе и идентитета. Он нас је позвао на скрушену и ревносну самосвијест да његујући себе његујемо и идентитет нашег народа – рекла је Вуковићева.

Светосавској академији, осим учитеља, наставника, професора и других гостију, присуствовало је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, директори свих дервентских школа и свештеници Српске православне цркве, те други гости.

Дружење просвјетних радника

Послије Светосавске академије услиједио је традиционални заједнички славски обред свих дервентских школа, те дружењее просвјетних радника. Присутне је поздравио и градоначелник Милорад Симић честитваши славу свим ученицима и просвјетарима, а домаћин овогодишњег дружења Центар „Будућност“ организацију светосавских манифестација за идућу годину предао је Стручној и техничкој школи.

Свечаној вечери присуствовали су и представници локалне управе, свештенство, директор „Шума РС“ Славен Гојковић, посланици у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић, те други представници јавног живота Дервенте.

Related posts

Подршка Владе вјетар у леђа модернизацији производње и запошљавању

admin

Зимска служба у приправности

admin

Шеталиште безбједније уз потапајуће стубиће

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još