ИЗДВОЈЕНОНовости

СВЕ МЈЕРЕ ПРОДУЖЕНЕ ДО 6. ЈУЛА

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, рекао је након сједнице Републичког штаба да је Штаб потврдио све мјере које су на снази и оне ће се спроводити до 6. јула

У те мјере спадају ношење заштитне маске, држање физичке дистанце, прање руку и дезинфекција простора у којима боравимо, ограничење рада свих пословних субјеката у РС до 23 часа, забрана окупљања више од 50 лица.

Он је навео да је у посљедњих седам дана забиљежено погоршање епидемиолошке ситуације, односно раст заражених вирусом корона.

– Углавном се ради о контактима већ позитивних лица, то је 95 одсто, а до 10 одсто су лица са симптомима која су се по први пут јавила у здравствену установу – рекао је Шеранић.

Што се тиче мјеста заражавања, ради се о одређеним врстама окупљања, најчешће су у питању породична окупљања. Ту су и лица која су путовала ван земље, а и радно мјесто је могуће жариште вируса корона.

– Већина заражених има од 30 до 64 година, односно од 15 до 29 година, много је мањи проценат лица старијих од 65 година код којих је потврђен вирус корона – појаснио је министар.

Додао је да је, када је у питању ситуација у болницама, тренутно, у односу на петак, повећан број пацијената у УКЦ РС, те да је већи пацијената и у Болници у Приједору.

– У Приједору су углавном лица са слабијом клиничком сликом, а у УКЦ РС на Инфектологији је 46 особа, а двије су на респиратору – навео је Шеранић.

Како је додао, границе су отворене од 1. јуна, те да се повећан број заражених лица може повезати са повећаним кретањем али и опуштањем свих нас у заједници.

– Одговорност је на појединцу. Препоруке остају на снази, физичка дистанца, прање руку, дезинфекција су једина превезција, нема вакцина и лијекова – додао је Шеранић.

Независне новине

Related posts

ДЈЕД МРАЗ И ПАКЕТИЋИ СТИГЛИ У „БАМБИ“

admin

„РИТАМ ЕВРОПЕ“ ДАНАС ЛОВИ ТАЛЕНТЕ

admin

НАЧЕЛНИК ПОСЈЕТИО ДЕЖУРНЕ ЉЕКАРЕ И ВАТРОГАСЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još