Култура

СЕСТРЕ ОРЛАНДО СУВЕРЕНО ПЛОВЕ СВИЈЕТОМ НОТА

Сестре Маја и Анђела Орландо, иако су још увијек ученице основне школе, захваљујући својим музичким талентима постале су познате изван граница Дервенте, а ове дјевојчице осим љубави према музици одликује и свестраност.

Марљиве ученице и учеснице разних музичких, те такмичења из наставних предмета, плијене чега год се прихвате.

Обје сестре су ученице Основне школе „19. април“, а основно музичко образовање смјер – виолина Маја стиче у Основној музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци гдје похађа пети разред, док њена млађа сестра Анђела трећи разред Основне музичке школе похађа у ОШ „Никола Тесла“ у Дервенти за инструмент клавир.

– Ја сам се балетом бавила око двије године, а Анђела отприлике четири и за то вријеме смо се заљубиле у класичну музику и одлучиле се уписати музичку школу. Виолину сам свирала и раније, тако да сам наставила образовање за тај инструмент. Вољела бих да научим да свирам и клавир и гитару, али не желим да одустанем од виолине – испричала је Маја, а Анђела додала да се и она опробала у свирању виолине, али се више види као пијанисткиња.

Награде и похвале са музичких такмичења стижу из свих дијелова Републике Српске.

– Једно од најзначајнијих и најљепших такмичења ми је „Примавера“ које се одржава у Бијељини, а прошле године концем марта, освојила сам прву награду на том такмичењу. Учествовала сам и на републичком такмичењу и два школска такмичења у музичкој школи коју похађам. На посљедњем школском такмичењу сам освојила специјалну награду са освојеним максималним бројем поена – казала је Маја.

Такмичење „Примавера“ и у Анђелином случају има велики значај.

– Поред „Примавере“ и пласмана на друго мјесто, у Бијељини сам учествовала и на такмичењу на Слобомир универзитету гдје сам освојила треће мјесто, те у Брчком гдје сам освојила друго мјесто. Прошле и ове године сам на такмичењу у Добоју освојила прва мјеста – рекла је Анђела захваљујући се наставници Маји Ђокић која јој је уједно и велика подршка.

– Ја сам у класи наставнице Маје Ђокић, а Маја у класи наставнице Јованке Роћеновић којим желимо да се захвалимо на неизмјерној подршци и труду. Наше наставнице су нас и подстакле на учешћа на такмичењима – поручују сестре Орландо.

Анђелина наставница у музичкој школи Маја Ђокић има само ријечи хвале за таленат и преданост дјевојчица музици.

– Обје су јако предане музици и вриједно раде што је за сваку похвалу. Анђела, поред тога што је јако талентована, је и веома вриједна и одговорна дјевојчица која ужива у музици. Ове године смо успјели отићи само на једно такмичење, на коме је Анђела поносно понијела прву награду, а у плану смо имали многобројна такмичења, али десила се ситуација која је задесила не само нас, већ и цијели свијет. Међутим, на нама је да радимо и даље и трдуимо се – рекла је Ђокићева.

Хобији

Поред тога што ужива у музици, Маја налази задовољство и у сликарству и цртању, а раније се окушала и у изради накита и декупажа. Она је такође и члан оркестра и пјевачке групе СКУД „Дервента“, те на тај начин његује и љубав према традиционалном музици. Обје су вриједне ученице, а Маја је постигла веома добре резултате на школским такмичењима из математике, физике и српског језика, док је Анђела учествовала на рецитаторском такмичењу.

Узори

Обје дјевојчице као највећи узор и непресушан извор подршке истичу баку Милену. С друге стране, наглашава да је њен понос на унуке и њихову посвећеност музици, неизмјерна.

Related posts

Изложбом радова Златка Олујића почело „Дервентско срце“

admin

Цукић уз музику представио укоричене животе рок легенди

admin

БЕСПЛАТНО НАУЧИТЕ ТЕХНИКУ ИНТАРЗИЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još