Друштво

Скупља риба, мања потражња

Тренд поскупљења горива, животних намирница и хране, није заобишао ни рибарнице, па су цијене свјеже рибе више за марку, а продавци наглашавају да ни садашње цијене неће дуго стагнирати и да је у најави нова корекција цијена на више.

Иако је у току Васкршњи пост у рибарницама истичу да је потражња мања него претходних година, а због нестабилности на тржишту, отежана је набавка свјеже рибе.

У Рибарству „Марјановић“ кажу да је поскупљење у односу на прошлу сезону евидентно, али да неких врста рибе, попут толстолобика и амура, ни нема у набавци.

– Килограм неочишћеног шарана тренутно коша 7,80 КМ, а очишћеног 8,50. Ни ове цијене нису коначне, па се очекују и даље корекције навише. Толстолобика и амура, који су држали цијену око 4,50 и 5,50 КМ за килограм сада ни нема у продаји –  казали су у „Марјановићу“ додајући да због сталних купаца немају драстичне осцилације у потражњи.

У рибарници „Милениум“ додају да је свјежа риба у посљедњих мјесец поскупјела за око марку.

– Килограм неочишћеног шарана кошта девет, сома и смуђа 13, а пастрмке 9,50 КМ. Амур кошта 7,50 КМ за килограм, а ослић седам – кажу у „Милениуму“ додајући да им је осјетно опала потражња.

У рибарници маркета „Корт“ додају да у понуди имају стандардне врсте ријечне и морске рибе, те да су цијене више у односу на ранији период.

– Као и сваке године, од свјеже рибе у понуди имамо шарана и пастрмку. За вријеме поста у понуди је и свјежа морска риба бранцин и орада. Од залеђене рибе, поново имамо на стању плави ослић „Хоки“, који је био у дефициту прошле године, а имамо и скушу, пангласиус филе, бакалар, гирице, те паковани и ринфузни панирани програм – казали су из „Корт“ маркета.

Поредећи тренутне цијене рибе са периодом Божићног поста видљиво је повећање. Килограм шарана крајем новембра прошле године коштао је од 6,80 до осам КМ.

Скупље и печење рибе

У рибарници „Милениум“ додају да усљед поскупљења уља промијењена и цијена услуге печења рибе.

– Чишћење рибе још увијек је 0,50 КМ за килограм, а до промјене је дошло у цијени услуге печења, што диктира поскупљење уља, тако да је печење рибе кошта три марке за килограм – казали су у овој рибарници.

Related posts

У „МОТАЈИЦУ“ СТИГЛО 1.300 МЛАДИХ ФАЗАНА

admin

Дервента домаћин „Полицијаде“

admin

САЈМИШТЕ ЈУТРОС БЕЗ ПИЈАЦЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još