Култура

Сликарство и „СРП“ уоквирили културни пејзаж

„Љетна арт сцена“ у свом вечерашњем издању спојила јеву један оквир сликарство и промоцију културе путем медијске платформе „СРП“ која је доживјела и Дервенћанима представила своје девето штампано издање.

Интензиван утисак на присутне оставили су радови настали у посљедње три године као производ талента три младе сликарке Саре Савић, Данијеле Михић и Маје Шаренац, а који су темељени на интроспективном моменту, али и проналаску себе у композицији друштва, а који су изложени у просторијама Народне библиотеке.

– Ово је наша прва заједничка изложба, а идеја за остваривање сарадње десила се када смо, с обзиром да смо на истој години студија, схватиле да постоји сродност у психолошком полазишту сваке од нас три, гдје је заправо прожимање покрета са становишта себе у позицији друштва и интроспективног момента. Одлучиле смо да то буду цртежи угљеном и бијелим угљем на црном папиру, јер ту проналазимо заједничку ноту што би могло да се представи као цјелина, али у свим изложеним радовима, може да се уочи разлика у третирању линија, јер свака од нас има посебан израз и сензибилитет – објасниле су три младе умјетнице, а критички осврт на ову изложбу дала је Бранкица Новаковић.

У вечерашњем наставку љетне манифестације представљено је и девето штампано издање медијске платформе „СРП“ са сједиштем у Приједору, а чији су рад и потешкоће у којима се обрела ова медијска платформа представили модератор Лена Лукић, главни уредник Милан Милошевић, те пјесници и сарадници Милан Вулић и Милош Пуђа.

– „СРП“ је била добра идеја, настала прије пет година, преточена у медијску платформу за промицање културе, а која је добила штампано издање које излази у полугодишњем ритму презентујући широким масама књижевност и умјетност на начин лишен ласцидности и скандалозности. Када смо изашли у јавност, мук. Нисмо имали реакцију, с обзиром на темељење на оном што данас није пријемчиво масама, сем од оним који су стварно били заинтересовани за ту литературу, али смо се касније проширили и на друштвене мреже, те почели да укључујемо и млађе генерације и у том ритму наставили да радимо – објаснио је главни уредник Милан Милошевић.

„БиосПлус“

Локални волонтерски сервис „БиосПлус“ вечерас је на штанду представио промотивни материјал о теми волонтеризма, те како појачати волонтере у установама културе и другим установама.

Related posts

Бесплатна чланарина за 126 радника Дома здравља

admin

Покровски пјеснички конкурс отворен до 15. септембра

admin

Годишњи концерт ученика Музичке школе вечерас

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još