ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Слиједи „умивање“
школског ресторана

Ресторан Стручне и техничке школе, у којем ученици кулинарске струке имају практичну наставу, али и у којем се одржавају школске свечаности, ускоро ће добити нови изглед и бити много функционалнији.

Ресторан ће бити реконструисан у оквиру пројекта  „Анализа инфраструктурних потреба образовних институција у БиХ“ који финансира Европска унија и који се реализује у 40 образовних установа у БиХ.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић, напомињући да је циљ пројекта чији дио је и ова школа, побољшање приступа квалитетном образовању кроз побољшање инфраструктуре, а уговор вриједан 200.000 марака закључен је у септембру прошле године.

– Иако је рок за завршетак радова, који ће почети наредних дана, 12 мјесеци, извођачи су процијенили да би реконструкција ресторана могла бити заврпена за три – четири мјесеца. Пројектом је предвиђено уређење двије просторије површине од око 200 квадратних метара које служе за практичну наставу и тренутно су у лошем стању. Биће замијењена унутрашња и вањска столарија, подна и зидна керамика, стропови и расвјетна тијела, а планирана је и набавка апарата за извођење практичне наставе – рекла је Јовићева истакавши да је извјесно да ће обнова просторија осигурати бољи квалитет наставе и боравак у овим просторијама.

– Нова керамика и столарија ће обезбиједити топлији и угоднији простор за ученике и наставнике, а модернизација опреме је засигурно огромна предност за наше ђаке – додала је она.

Јовићева је казала и да радови неће пореметити наставни процес практичне наставе, јер ће бити извођени најприје у једној, а потом у другој посторији.

Бољим условима за праксу ученика кулинарске струке радује се и професорица Гордана Перић.

– У нашем ресторану су тренутно отежани услови за извођење наставе, првенствено јер је опрема дотрајала, а и просторије су у лошем стању. Реконструкцијом ресторана имаћемо инфраструктуру за још квалитетнији рад – нагласила је Перићева, додајући да су ученици веома ангажовани током часова практичне наставе.

– Вијест о реновирању просторија их радује и даје им мотивацију и вољу за даљи рад – рекла је Перићева казавши да је ријеч о ђацима тражене струке који се неријетко запошљавају одмах по завршетку средње школе.

– Захваљујући обнови простора за наставу из нашег ресторана изаћи ће квалитетнији кадрови – додала је Перићева.

У ресторану који ће бити реконструисан, практичну наставу обављају ученици првог, другог и трећег разреда кулинарске струке.

Пројекти

Директорица Стручне и техничке школе подсјетила је да су ранијим пројектима у значајној мјери унапријеђени услови у објекту школе.

– У јануару 2021. године, када је почео пројекат, аплицирали смо за обнову стакленика и ресторана. Опредијелили смо се за та два сегмента јер смо у прошлим пројектима доста добро опремили школу, поготово у другим струкама – рекла је Јовићева истакавши да је значајна била и реализација пројекта енергетске ефикасности за цијелу зграду.

Related posts

Повољној набавци механизације нада се 20 ратара

admin

Видовдан свијетли путоказ српском роду

admin

Старачки дом „Огњен“ отвара врата корисницима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još