Друштво

Спој општег знања
и модерних технологија

Образовање које обједињује широк спектар области, припремајући ученике за будућност у дигиталном свијету, у значајној мјери покрива смјер рачунарско – информатичке гимназије, а који је, уз интересовање будућих средњошколаца, на листи занимања које је могуће уписати у Средњошколском центру „Михајло Пупин“ у новој школској 2024/2025. години.

Према плану уписа у ово одјељење планирана су мјеста за 20 ученика, а током четири године, ученици ће моћи да усвоје знање из кључних области рачунарства, програмирања, развоја софтвера, мрежне технологије, базе података и кибернетичке безбиједности, као и општих области знања која су темељ за даље усавршавање.

Како су истакли из ове школе, осим што су занимања из области рачунарства и информатике атрактивна и веома тражена, ово занимање нуди и развој критичког мишљења, рјешавање проблема и креативност која се тражи за успјех у било којој професији.

– Рачунарско – информатичка гимназија није само школа, то је заједница ученика, наставника и стручњака посвећених стварању боље будућности, а кроз четири године школовања ученици уче да је технологија, у својој најдубљој суштини, алат за проширење људских могућности – казали су из ове школе.

Свршени ученици рачунарско – информатичке гимназије владају разним програмским језицима, вјештинима потребним за развој софтверских и мобилних апликација. Разумију алгоритме и структуре података, основе, али и напредне технике веб дизајна и креирају модерне и респонзивне веб апликације, а стичу и знања о мрежним протоколима, безбједносним политикама и алатима за детекцију и одбрану од напада и вируса. Поред свега наведеног ученици стичу основна знања о пословању, маркетингу и управљању, што им додатно омогућава да почну сопствене пројекте.

– Ово занимање је, у суштини, спој гимназије и стручне школе, тако да нуди усавршавање знања из домена информационих технологија, гимназије, као и језика и као таква даје добру подлогу и за тржиште рада и даље школовање. Сви стручни предмети се изводе у кабинетима и у групама, а за рад је обезбијеђена најновија технологија и савремени уређаји. Свако од ученика има приступ свом рачунару са врхунским перформансама што доприноси раду на комплексним пројектима, од програмирања и развоја софтвера до графичког дизајна – казао је професор Душко Живанић додавши да је ученицима на располагању и библиотека опремљена стручном литературом и приступом „онлајн“ базама података и платформама за учење, а ученицима су отворене и прилике за учешће у такмичењима и сарадњи са реномираним фирмама.

Матурант овог занимања Борис Миоданић истакао је да је за ученике који имају склоности ка областима рачунарства, а желе да наставе школовање, ова школа идеалан избор за будуће занимање.

Дервентски лист ће и у наредном броју представити занимање која ће СШЦ „Михајло Пупин“ понудити будућим средњошколцима у школској 2024/2025. години.

Related posts

ОСНОВЦИ СЕ ТАКМИЧИЛИ У РЕЦИТОВАЊУ

admin

Храм у Мишковцима
прославио крсну славу

Derventski List

КУПУС ЈЕФТИНИЈИ НЕГО ЛАНИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još